Pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, președintele Joe Biden va angaja din nou Statele Unite în acordul climatic de la Paris și, cu toate probabilitățile, trebuie să blocheze construcția unei conducte de petrol, cu riscul de a deteriora relațiile sale cu Canada, potriit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dar după patru ani de președinție a lui Trump, experții consideră că este de datoria democratului să restabilească credibilitatea Statelor Unite pe scena internațională, prin asumarea unor obiective concrete cu privire la modul de realizare a neutralității carbonului până în 2050.

Pentru aceasta, Joe Biden intenționează să reunească liderii celor mai poluante națiuni pentru un summit unde intenționează să convingă aceste țări să își revizuiască angajamentele în sus.

"Este important ca Statele Unite să demonstreze că este hotărâtă, mai ales acasă", a spus David Waskow, de la World Resources Institute, un institut care pledează pentru ca America să stabilească o reducere de 45 până la 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 comparativ cu nivelurile din 2005.

Noua administrație intenționează să impună limite stricte de metan noilor infrastructuri de petrol și gaze, a declarat pentru Vox un purtător de cuvânt al echipei de tranziție a președintelui ales.

Și în timp ce John Kerry va reprezenta America în cadrul negocierilor internaționale privind clima, afacerile interne vor fi conduse de Gina McCarthy, consilierul național senior pentru mediu.

Există mulți ași în mâna democratului pentru a șterge daunele asupra mediului cauzate de predecesorul său.

Joe Biden ar putea restabili în mod deosebit seria de reglementări de mediu anulate de Donald Trump - de la standardele de emisii ale mașinilor la poluarea aerului de industrie, dezvăluind în același timp noi standarde, cum ar fi protejarea a 30% din terenurile și apa SUA până în 2030 .

Președintele francez Emmanuel Macron l-a felicitat deja pe Biden miercuri, chiar după depunerea jurământului, pentru decizia sa de a reintroduce Statele Unite în acordul climatic de la Paris.

Primul ministru canadian Justin Trudeau, care speră să reușească să schimbe părerea noului președinte american față de închiderea conductei Keystone XL, a promis, la rândul său, că va colabora cu noua administrație Biden „pentru a promova acțiuni pentru climă și o creștere economică curată".