​Un bărbat din statul american Georgia a primit o amendă de 1,4 milioane de dolari după ce a fost prins conducând cu aproape 145 de kilometri pe oră într-o zonă unde viteza maximă era de 90 de kilometri pe oră, relatează Insider.

Amenda pentru depasirea vitezei in SUAFoto: Visions of America, LLC / Alamy / Profimedia Images

Connor Cato a declarat pentru televiziunea locală WSAV că știa că va primi o amendă mare după ce a fost tras pe dreapta în timp ce conducea grăbit spre casă la începutul lunii septembrie, dar nu și-ar fi putut anticipa o astfel de sumă.

Bărbatul a relatat că a sunat la o instanță din orașul Savannah pentru a i se confirma că a fost vorba de o greșeală, dar că angajata care i-a răspuns la telefon a infirmat acest lucru și i-a spus că „nu domnule, fie plătiți suma de pe amendă, fie veniți la tribunal pe 21 decembrie la ora 13:30”.

Autoritățile locale au clarificat însă ulterior că suma uluitoare era doar o „valoare temporară” generată de sistemul electronic de emitere a amenzilor. Amenda de peste un milion de dolari a fost generată de software-ul folosit de autoritățile locale întrucât acesta este setat să aplice amenzi usturătoare celor care depășesc viteza legală cu peste 50 de kilometri pe oră, pentru a-i determina să se prezinte în instanță.

Șoferii vitezomani trebuie să se prezinte în instanță în statul Georgia

Software-ul arată „cea mai mare sumă posibilă, deoarece citatiile pentru șoferii cu viteză excesivă sunt cu apariție obligatorie în instanță și nu au o sumă de amendă atașată atunci când sunt emise de poliție”, a declarat un purtător de cuvânt al orașului Savannah pentru WSAV.

Cu toate acestea, avocatul local Sneh Patel a declarat că nu a văzut niciodată o asemenea amendă mare pentru o infracțiune de acest tip.

„1,4 milioane, nu. E ceva ce se aplică pentru cazuri legate de traficul de droguri, crimă sau vătămare gravă, lucruri de genul acesta”, a spus acesta, citat de New York Post.

Însă cuantumul real al amenzii va fi stabilit de un judecător la apariția în instanță a lui Cato, suma maximă putând ajunge la 1.000 de dolari, la care se adaugă și cheltuielile de judecată.

După ce cazul șoferului din Georgia a fost pe larg relatat în presa națională din SUA, autoritățile din Savannah au precizat că acest sistem de generare electronică a amenzilor este folosit încă din 2017, dar că vor face niște „ajustări” în ceea ce-l privește pentru a evita pe viitor confuziile de felul acesta.