​În ultimii ani aproape de fiecare dată de Paște au fost locuri în care temperaturile au depășit 25 de grade în țară, maximul fiind de 32 de grade, acum doi ani. Numai o dată la câteva decenii, când vine un val de aer polar în aprilie, de Paște poate fi precum era Crăciunul pe vremuri! Așa a fost anul 1996, când stratul de zăpadă a fost de 11 cm la București și 44 de cm la Brașov.

Zapada in aprilieFoto: Laurentiu Barza

De ce sunt șanse minime să ningă peste tot de Paște

În 1996, Paștele a fost pe data pe 14 aprilie și, lucru cu totul ieșit din comun, a nins în aproape toată țara și s-a depus strat consistent mai ales în a doua zi de Paște (luni 15). Stratul de zăpadă s-a menținut la câmpie și în a treia zi de Paște, iar la altitudini de 1.000 de metri, până în luna mai.

Paștele ortodox poate cădea cel mai repede pe 4 aprilie și cel mai târziu pe 8 mai. Dacă Paștele este după 20 aprilie sunt șanse extrem de mici să ningă, dar uneori Paștele este mai la început de aprilie și, cel puțin teoretic există posibilitatea să ningă în unele locuri de mică altitudine.

În ultimul deceniu, Paștele a picat cel mai repede pe 8 aprilie, în anul 2018, dar acea lună aprilie a fost cea mai caldă de când se fac măsurători meteo și, nu doar că nu a nins nicăieri, dar au fost aproape peste tot temperaturi pozitive noaptea și maxime de 26 de grade în ziua Învierii.

Este greu să apară o așa de mare potrivire, astfel încât în rarii ani în care ninge pe scară largă în aprilie, acest lucru să se întâmple fix în zilele Paștelui.

Așa a fost însă acum 27 de ani.

Anul 1996 este cel în care Emil Constantinescu a devenit președinte, cel în care au dat faliment băncile Dacia Felix și Credit Bank și cel în care Michael Jackson a ținut al doilea concert în România (primul a fost în 1992).

Dar 1996 a fost un ieșit din comun și fiindcă a adus mai multe zile consecutive cu strat de zăpadă la mijloc de aprilie: șapte la Brașov, două la Sibiu, patru la Câmpina, trei la București și patru la Bacău.

1996, un Paște cum vedem doar o dată la câteva zeci de ani

La mijloc de aprilie 1996 au fost 44 cm strat de zăpadă la Brașov și tot atunci au fost 33 cm la Câmpina, 16 cm la Sibiu, 11 cm la București și 21 cm la Bacău. Ultima oară când s-a depus strat de zăpadă în aprilie a fost în 2003 (2 cm pe 8 aprilie).

Data de 16 aprilie a adus recorduri pentru cel mai târziu strat de zăpadă în multe locuri: București, Urziceni, Turnu Măgurele, Alexandria, Videle, Bechet, Caracal și Deva. Pe data de 16 a nins și în Crișana.

In 1996 a nins în mare parte a țării pe 15 aprilie, a doua zi de Paște. În București intre 15 și 18 aprilie minima a fost de sub 1 grad, iar pe 25 aprilie temperaturile erau caracteristice verii (26 de grade și 29 de grade două zile mai târziu.

La Predeal erau 28 cm în ziua de Paște, 73 cm în a doua zi și 91 cm în a treia zi. Stratul de zăpadă s-a topit complet doar în 11-a zi după Paște. La Predeal era strat consistent de zăpadă și la Paștele din anul următor, în 1997, când pe 27 aprilie stratul de zăpadă era de 65 cm și avea să se topească total pe 5 mai.

La Sinaia cota 1500 a fost strat de zăpadă toată luna, cu un maxim de 116 cm pe data de 16.

La stațiunea de schi Păltiniș, lângă Sibiu, erau peste 50 cm în ziua de Paște și stratul de zăpadă a rezistat până pe 26. De Paștele anului 1997, stratul de zăpadă a ajuns la 72 cm, deși vorbim despre data de 27 aprilie, așadar după jumătatea primăverii. Pe 1 mai erau 52 cm, zăpada avea să mai țină până pe data de 6 mai.