Violentele au continuat, marti seara, in marile orase din Marea Britanie, in ciuda anuntului premierului David Cameron ca 16.000 de politisti sunt pe strazi pentru a preveni distrugerile. Este cea de-a patra noapte de vandalisme si de data aceasta tonul a fost dat in Birmingham si Manchester. Noaptea de miercuri spre joi a fost relativ calma la Londra.

Distrugeri in LiverpoolFoto: Reuters

Ora 01:35: Politia din comitatul Lancashire raporteaza ca a arestattrei persoanepentru utilizarearetelelor socialepentru aincita la violente, potrivit Daily Telegraph.

Ora 23.47: Femeia care a sarit de la etajul unei cladiri in flacari a fost salvata de un roman pe nume Adrian.

Ora 23.15: Peste 1.000 de persoane au fost arestate in urma violentelor de strada izbucnite marile orase britanice, potrivit Sky News.

Ora 21.50: Politia comitatului Merseyside a anuntat ca 25 de persoane au fost puse sub acuzare in legatura cu violentele si jafurile inregistrate in orasul Liverpool (Telegraph).

Ora 21.30:Trei tineri au fost ucisi in timpul violentelor din Birmingham. Cei trei barbati (de 31, 30 si respectiv 21 de ani) faceau parte dintr-un grup de persoane care se adunasera, in noaptea de marti spre miercuri, in cartierul Winson Green pentru a-si apara proprietatile de vandali, cand au fost loviti din plin de o masina, relateaza BBC. Ei au murit la spital din cauza ranilor.

Ora 20.55:Doi barbati au fost deja condamnati in Manchester, ei primind pedepse de 10 si respectiv 16 saptamani de inchisoare pentru incalcarea ordinii publice, a anuntat politia. "Justitie rapida. Primii din cei multi (care vor urma - n.r.)", a scris politia din Manchester pe contul sau de Twitter.

Ora 20.30: Politia Metropolitana anunta ca, pana in prezent, 805 persoane au fost arestate si 251 au fost puse sub acuzare pentru implicarea in jafurile si distrugerile inregistrate in marile orase britanice, incepand de sambata.

Ora 20:05: Interviu la BBC Radio 4 cu tinerii vandali din Manchester. Vezi care sunt motivatiile lor.

Ora 19:30: Managerii echipelor Liverpool si Everton au facut un apel la calm, afirmand ca orasul a facut progrese incredibile in ultimii ani (Telegraph).

Ora 18:30: Magazinele din Manchester se inchid, de teama unor noi violente. Orasul arata ca o fantoma, strazile sunt pustii, iar mai multe magazine au postat in vitrine mesaje in care afirma ca inauntru nu sunt bani sau obiecte de valoare. 800 de politisti au fost desfasurati in centrul orasului.

Ora 18:10: Oficialii politiei sustin ca folosirea tunurilor cu apa, anuntata de premierul Cameron, nu este posibila impotriva unor multimi care se misca rapid de pe o strada pe alta. Ofiterii nu vor folosi aceste tunuri.

Ora 17:50: Telegraph scrie de tensiunile crescute dintre premierul David Cameron si primarul Londrei, Boris Johnson, care ar dori fiecare sa apara drept "salvatorul tarii".

Ora 17:00: BBC anunta ca 250 de politisti din Scotia sunt trimisi in Anglia sa-i ajute pe ofiteri.

Ora 16:05: Unul dintre cei mai periculosi interlopi britanici, David Nanoon, filmat in mijlocul vandalilor.

Ora 15:50: Companiile eBay si Gumtree au anuntat ca vor ajuta politia sa identifice obiectele furate ce sunt scoase la vanzare pe site-urile lor.

Ora 15:15: Magistratii britanici lucreaza aproape continuu pentru a stabili care dintre arestati ramane in detentie si care trebuie eliberat.

Ora 14:15: Libia ii cere lui David Cameron sa demisioneze, pentru ca "si-a pierdut toata legitimitatea".

Ora 13:11: Premierul britanic: Aveam nevoie sa ripostam, iar riposta se desfasoara in acest moment.

Ora 13:00: Premierul David Cameron si-a amanat o declaratie pe care trebuia sa o faca, pentru a permite Bancii Angliei sa prezinte date economice.

Ora 12:15: Cel putin 770 de persoane au fost arestate de la inceputul protestelor, anunta autoritatile.

Ora 11:20: Intr-un comentariu in The Guardian, Jonathan Freedland afirma ca acesta este anul "in care am realizat ca liderii nostri alesi democratic nu ne mai pot proteja", dand ca exemplu criza financiara, interceptarea convorbirilor telefonice si protestele din ultimele zile. "Acolo unde, odata, poate am simtit furia, acum nu mai simtim decat neputinta" (citeste editorialul).

Ora 11:10: Mai multe tribunale din Londra vor lucra non-stop pentru a determina soarta celor arestati. Peste 450 de detectivi incearca in prezent sa-i identifice si sa-i aresteze pe demonstrantii violenti.

Ora 11:05: Potrivit Telegraph, politistii londonezi au primit ordinul "sa stea si sa observe" decat sa intervina si sa se confrunte cu manifestantii.

Ora 11:00: Adjunctul sefului politiei din Manchester, Garry Shewan, a declarat pentru BBC ca ofiterii "s-au confruntat cu niveluri extraordinare ale violentei". Oficialul a spus ca politistii din oras "s-au confruntat cu grupuri de criminali ce intentionau sa comita distrugeri pe scara larga".

Ora 10:40: Telegraph scrie doi ofiteri au fost raniti in timpul confruntarilor cu circa 30-40 de tineri in Cambridge.

Ora 8:15: Violente sporadice au izbucnit, marti noaptea, in mai multe orase din Anglia, desi in Londra a fost in mare masura liniste, dupa ce numarul politistilor din strada a fost marit. Cu 16000 de politisti desfasurati la Londra, pe strazi a domnit calmul dupa trei nopti anterioare de revolta.

Dar, au fost tensiuni orase precum Manchester, Salford, Liverpool, Nottingham si Birmingham unde mai multe magazine au fost jefuite si incendiate, transmite BBC News.

Atentie, imagini violente!

Interventie in forta a politistilor din Tactical Aid Unit in Manchester:

Vandalism in Manchester:

Ora 7:00: Politia a inceput o ancheta dupa uciderea a doi barbati si ranirea grava a inca unuia, intr-un incident suspect in Birmingham. Nu se stie daca uciderile au legatura cu violentele de noaptea trecuta din zona, transmite BBC News.

Ora 02:21: Miile de politisti au reusit in mare masura sa linisteasca tinerii revoltati, dupa trei nopti de violente in capitala Angliei.

Protestele violente au inceput sambata seara, dupa ce cateva sute de persoane s-au adunat in fata unei sectii de politie din Tottenham, pentru a protesta impotriva impuscarii mortale, de catre ofiteri, ai lui Duggan.

Marti, premierul David Cameron a cerut intrunirea de urgenta a Parlamentului, dupa ce violentele care au cuprins initial Londra s-au extins apoi si in Birmingham, Liverpool, Manchester si Bristol.

Politia britanica a anuntat ca a facut peste 650 de arestari la Londra si Birmingham, in cazul violentelor de strada din ultimele zile.

  • Ramai pe HotNews.ro pentru a urmari cele mai importante evolutii din Marea Britanie.