Scutul antiracheta va fi in centrul discutiilor dintre presedintii rus si amercan, Dmitri Medvedev si Barack Obama, din toamna acestui an, a declarat, intr-un interviu acordat RIA Novosti, reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin.

"Nu exista o penurie de negociatori experimentati si profesionisti care sa fie capabili sa inteleaga deplin problema. Ne aflam in fata unei alte probleme, cea a timpului, deoarece NATO va defini arhitectura scutului european inainte de finele anului in curs. Aceasta problema nu va putea fi rezolvata decat de presedinti si, in aceasta privinta, pregatirea intalnirii intre presedintii nostri prevazuta in a doua jumatate a toamnei are o importanta deosebita", a spus ambasadorul.

Statele Unite intentioneaza sa amplaseze in Europa, in 2015 - 2020, un scut antiracheta, spre nemultumirea Moscovei, care considera ca acest sistem amplasat langa frontierele sale ameninta potentialul strategic rusesc.

Rusia propune crearea unui sistem indivizibil, care sa integreze componente militare comune, rusesti si aliate, in timp ce NATO insista pe doua scuturi antiracheta, independente dar coordonate.