In timp ce speculatiile cu privire la o eventuala intoarcere a fostului sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pe scena politica au crescut considerabil, amenintand pregatirile stangii din Franta pentru alegerile prezidentiale din 2012, seful socialistilor a facut, duminica, un apel la calm in cadrul partidului, scrie Reuters.

Foto:

Socialistii, care au vazut in Strauss-Kahn cea mai buna sansa de recastigare a puterii, pana la arestarea sa pentru tentativa de viol in luna mai, au fost aruncati fara voia lor in haos, dupa ce procurorii americani au ridicat semne de intrebare cu privire la credibilitatea presupusei victime a lui DSK.

Cele mai recente evenimente au deschis noi perspective care il plaseaza pe Strauss-Kahn direct pe scena politica inainte de alegerile prezidentiale, aliatii sai cerand cu vehementa intoarcearea sa si schimbarea termenul limita pentru inscrierea candidaturilor spre sfarsitul lunii august. Data fusese initial fixata pe 13 iulie.

Comentariile a doi membri socialisti ai parlamentului francez au subliniat tensiunea in crestere in randurile partidului si inclinatia spre teorii ale conspiratiei referitoare la arestarea lui Strauss-Kahn. Grupul hotelier Accor care detine hotelul Sofitel a negat oficial, duminica, afirmatiile deputatului socialist Francois Loncle care sugerau "legaturi intre companie si eventuale interese franceze".

Pe fondul turnurii, Harlem Desir care a preluat presedintia partidului, joi, dupa ce Martine Aubry si-a anuntat intentia de a candida la prezidentiale, a facut apel la calm. "Daca exista o lectie pe care am invatat-o din toata aceatsa situatie, aceea este sa nu vorbim inainte de a cunoaste toate elementele problemei", a declarat Desir intr-un interviu televizat.

Inainte de arestarea sa pe 14 mai, Strauss-Kahn a fost vazut ca un adversar redutabil pentru Nicolas Sarkozy la alegerile din 2012, sondajele plasandu-l in topul preferintelor.

Nu se stie deocamadata daca Strauss-Kahn va dori sa se reintoarca in cursa prezidentiala, in cazul in care va fi achitat de justitia americana de acuzatiile care i se aduc, insa unii analisti politici se intreaba daca el va fi intr-adevar un concurent serios, dupa dezvaluirile referitoare la stilul de viata luxos pe care fostul sef al FMI il ducea.

Desi nu a fuzionat inca in jurul unui singur candidat pentru prezidentiale, Partidul Socialist nu se afla in pozitia de a respinge o reintoarcere a lui Strauss-Kahn, noteaza Reuters. "Dominique Strauss-Kahn va decide cum isi doreste sa participe la viata publica atunci cand va fi capabil", a spus Desir. "Nimeni nu are intentia de a impiedica pe cineva sa participe la alegerile prezidentiale, indiferent cine este acel cineva", a adaugat politicanul.

Doi candidati rivali, Francois Hollande si Royal Segolene, au declarat deja ca nu se vor opune modificarii calendarului. Cu toate acestea,"orice decizie in aceasta chestiune ar fi prematura pana cand Dominique Strauss-Kahn nu solicita schimbarea calendarului", a avertizat Royal, care a pierdut alegerile prezidentiale din 2007 in fata lui Sarkozy.

Aubry, primarul orasului Lille, care recent a demisionat din functia de presedinte al Partidul Socialist pentru a-si anunta candidatura, a facut apel la rabdare. "Sa-i acordam lui Dominique timp sa respire si sa nu anticipam nimic", a spus ea intr-un interviu televizat. "El a trecut deja prin momente groaznice si-i va trebui timp sa se reinventeze", a spus Martine Aubry.

Intre timp, 49% dintre respondentii unui sondaj de opinie realizat de cotidianul Le Parisien au afirmat ca fostul director al Fondului Monetar International si membru al Partidului Socialist din Franta, Dominique Strauss-Kahn, ar trebui sa se intoarca pe scena politica franceza, daca va fi declarat nevinovat de acuzatiile de agresiune sexuala aduse de procurorii americani.

Ancheta a fost realizata dupa ce justitia americana a decis vineri sa-l elibereze pe Strauss-Kahn, fara a renunta insa la continuarea investigatiilor in acest dosar in care fostul sef al FMI este acuzat de abuz sexual si care i-a ruinat practic sansele de a intra in cursa prezidentiala din Franta.