Iranul a testat rachete capabile sa transporte ogive nucleare, a afirmat miercuri ministrul britanic de Externe, William Hague, citat de AFP.

"Iranul a efectuat teste secrete cu rachete balistice si lansatoare de rachete, in special rachete capabile sa transporte ogive nucleare, violand rezolutia 1929 a ONU", a declarat Hague, in fata Camerei Comunelor.

Teheranul "si-a anuntat intentia de a-si tripla capacitatea de productie de uraniu imbunatatit la 20%. Aceste nivele de imbogatire sunt mult mai ridicate decat necesarul pentru energia nucleara pasnica", a apreciat el, sustinand ca "Marea Britanie trebuie sa continue sa creasca presiunea asupra Iranului pentru negocierea unui acord privind programul nuclear".

Declaratiile lui Hague vin a doua zi dupa lansarea de catre Iran a 14 rachete balistice cu raza scurta si medie de actiune, in cadrul unui exercitiu "de aparare" menit sa descuraje Israelul si Statele Unite sa atace militar republica islamica.

Statele Unite au denuntat aceste exercitii fara a preciza daca armele testate de Iran sunt capabile sa poarte munitie nucleara.

Programele spatiale si de rachete dezvoltate de Iran ingrijoreaza statele occidentale.

Aceasta amenintare a fost invocata de NATO pentru a justifica proiectul scutului antiracheta din Europa, ale carui elemente vor fi gazduite si de Romania.