Reporterii de la agentia AP au descoperit un batran in varsta de 75 de ani care a supravietuit singur la ferma sa din Minami Soma, o luna de la cutremurul din 11 martie, inconjurat de copaci cazuti, porci morti si gunoiul carat de apele care au invadat localitatea in urma valului tsunami declansat de seism.

Kunio ShigaFoto: Agerpres/AP

Slabit si incapabil sa se deplaseze pe distante lungi, Kunio Shiga a reusit sa supravietuiasca cu ce avea in casa timp de aproape o luna.

Ferma sa se afla la 20 de kilometri de centrala nucleara de la Fukushima, in regiunea care a fost evacuata de autoritati din cauza scurgerilor radioactive.

Dar batranul, din cauza dificultatilor de deplasare, nu a putut parasi regiunea. Toti vecinii, inclusiv sotia, au parasit localitatea. "Era aici, dar a disparut", povesteste el, afirmand ca nu stie unde este sotia sa.

Reporterii AP cercetau zona in cautare de supravietuitori si l-au vazut pe batran ratacind prin fata locuintei sale, vineri. Cand s-au apropiat, au descoperit un batran barbos, confuz si flamand.

Shiga, care asculta stirile la un radio cu baterii, le-a povestit reporterilor ca sunt primii oameni cu care vorbeste de la cutremur. El le-a oferit ziaristilor bani daca ii dau ceva de mancare. Batranul a afirmat ca a auzit ordinul de evacuare dar nu a putut sa faca nimic deoarece masina sa era afundata in noroi si nu se poate deplasa pe jos prea departe de casa.

Ziaristii i-au dat apa si batoane energizante si, cu acordul acestuia, au anuntat autoritatile. Batranul nu este insa prea optimist in fata viitorului: "Sunt batran si nu stiu daca o sa pot pleca de aici. Nu vreau sa ma duc nicaieri", a spus el.