Dmitri Medvedev si Vladimir Putin au facut luni un schimb dur de declaratii vizavi de situatia din Libia. Premierul Putin a catalogat rezolutia ONU „pagubitoare si lipsita de perspective”, condamnand, totodata, atitudinea tarilor occidentale. In replica, presedintele Medvedev a chemat la prudenta in exprimare si a subliniat ca rezolutia ONU, chiar daca nu e ideala, reflecta pozitia conducerii ruse. Politologii rusi constata ca este cel mai dur dialog intre participantii la tandem din momentul crearii lui, in 2008.

Rezolutia ONU, care a dat unda verde interventiei militare, a fost catalogata de Putin drept „pagubitoare si lipsita de perspective”. „Daca citim tot ce este scris acolo, devine evident ca textul permite tuturor sa intreprinda orice actiuni in privinta unui stat suveran. In general, toate astea amintesc de un apel la Cruciada, cand cineva indeamna sa se mearga intr-o anume directie pentru a salva nu se stie ce”.

Reactia lui Medvedev a fost prompta. El a avertizat ca „in nici un caz nu pot fi folosite expresii care, in esenta, conduc la o ciocnire intre civilizatii de tipul <> si asa mai departe. Este inadmisibil. In caz contrar, finalul poate fi mult mai rau decat ceea ce se intampla in prezent. Nimeni nu trebuie sa uite acest lucru”, a spus Medvedev, aparand, apoi, rezolutia ONU.

"Daca astazi incercam sa dam din aripi afirmand ca, vezi Doamne, nu au inteles ce facem, ar fi incorect: am actionat in mod constient si au existat indicatiile mele date Ministerului de externe. Ele au fost indeplinite”, a subliniat, in final, liderul de la Kremlin.

Nu este pentru prima data cand Medvedev si Putin au puncte de vedere diferite in una sau alta dintre chestiunile de politica interna sau interna. Dar este pentru prima data cand divergentele intr-o problema atata de serioasa de politica externa s-au involburat in numai cateva ore.

Intrebarea ridicata de Kommersant este in ce masura schimbul de pareri este expresia unor „disensiuni stilistice” ale tandemului, sau este dovada unor divergente mult mai consistente, care se acutizeaza pe masura apropierii alegerilor si necesitatii propunerii unui candidat la presedintie.

"Fara indoiala, este cea mai dintre disputele publice care s-au produs intre Medvedev si Putin", crede presedintele fundatiei Petersburgaia politika, Mihail Vinogradov, in opinia caruia „granitele admise in disputele dintre cei doi s-au largit”.

„Nu ma indoiesc de faptul ca votul in cazul rezolutiei a fost consensual pentru membrii tandemului”, crede, pe de alta parte, directorul Centrului pentru tehnologii politice, Boris Makarenko. Mai departe a inceput jocul de suprematie pe campul politicii interne. Expertul crede ca „diferenta de stil” dintre presedinte si premier se evidentiaza acolo „unde situatia este confuza si neunivoca”.

Gleb Pavlovi, presedintele Fondului pentru politici eficiente, considera ca semnalul trimis de premier este „intr-adevar, neobisnuit”. „Vedem si acum cum corul adversarilor lui Medvedev, inclusiv adversarii din aparatul puterii, precum si din puterea executiva si legislativa, care s-au temut pana acum sa se exprime direct, ar putea acum exclama: Iar asta e periculos”, a spus expertul.