Presedintele american Barack Obama va propune luni inghetarea timp de doi ani a salariilor angajatilor publici federali, cu exceptia militarilor, un "sacrificiu" destinat luptei impotriva "deficitului bugetar masiv", a anuntat Casa Alba, citata de AFP.

"Presedintele a decis sa propuna o inghetare a salariilor angajatilor federali civili in anii (bugetari, n.r.) 2011 si 2012", a precizat presedintia americana, intr-un comunicat.

Casa Alba spera in acest fel sa economiseasca 2 miliarde de dolari in anul bugetar 2011, care se va termina in septembrie, 28 de miliarde in viitorii cinci ani si 60 de miliarde in zece ani. Aceasta decizie, care va fi supusa aprobarii Congresului, "nu a fost luata cu usurinta", a afirmat presedintia, subliniind ca "acest inghet nu este destinat pedepsirii angajatilor federali si nu reprezinta o lipsa de respect pentru munca pe care o efectueaza".

"Este vorba de prima dintre numeroasele decizii pe care le vom lua in viitorul buget pentru a repune tara noastra pe un soclu bugetar sanatos, iar acest lucru cere fiecaruia dintre noi sa faca anumite sacrificii", potrivit sursei citate.

Deficitul bugetar pentru 2010 se cifreaza la circa 1.294 miliarde dolari, respectiv 8,9% din PIB, iar estimarile Casei Albe arata ca va ajunge la 1.416 miliarde in 2011 (9,2% din PIB).

Noua propunere a lui Barack Obama, care va sustine o alocutiune la sfarsitul diminetii, intervine in preziua unei intalniri la Casa Alba intre presedinte si liderii republicani si democrati din Congres, pentru a discuta programul legislativ inainte de preluarea functiilor noilor alesi in alegerile legislative din 2 noiembrie.

Republicanii, care l-au acuzat pe Obama ca a permis cresterea exagerata a deficitului, au castigat ultimele alegeri partiale.