O adolescenta americana care naviga singura in jurul lumii a fost salvata sambata dupa ce a plutit doua zile in deriva in Oceanul Indian, transmite AFP. Abby Sunderland (16 ani) a fost recuperata de un vas francez de pescuit. Joi, barca fetei a fost deteriorata in timpul unei furtuni, lucru care a determinat declansarea unei operatiuni internationale de salvare.

Abby SunderlandFoto: Reuters

Autoritatea Maritima din Australia a anuntat ca "salvarea adolescentei Abby Sunderland, care navigheaza singura in jurul lumii, de pe yachtul Wild Eyes pe vasul de pescuit Ile De La Reunion, a avut loc cu succes la ora 7:45 PM". Comunicatul precizeaza ca echipajul de pe Ile De La Reunion a anuntat ca "Sunderland este in siguranta si in stare buna de sanatate".

Parintii fetei au pierdut contactul cu ea joi, cu doar cateva momente inainte de activarea unor sisteme de alerta de pe yacht.

Sunderland a asteptat inca de vineri sosirea vasului francez, dupa ce avioanele australiene de salvare au descoperit-o si au stabilit contactul radio cu ea. Potrivit informatiilor, marea era extram de agitat, cu valuri foarte mari si cu vant puternic.

"A fost nebunie in aceste ultime cateva zile. Totul s-a intamplat foarte repede dar am fost foarte norocoasa ca a fost o nava care a putut sa vina sa mai ia", a declarat adoslecenta. "Atunci cand esti pe mare si se intampla diverse lucruri, nu prea poti sa te temi - vreau sa spun ca nu te ajuta cu nimic", a adaugat fata.

Sunderland urmeaza sa fie transferata pe alt vapor si transportata fie in Australia, la 3.700 de km distanta, fie in Insulele Reunion.

AFP scrie ca Sunderland a plecat din California in luna ianuarie, in ciuda criticilor care afirmau ca itinerariul ei este prea riscant, deoarece urma sa o duca in Oceanul Indian in timpul iernii din emisfera sudica. Parintii fetei insa au respins criticile afirmand: "Sa spunem ca n-ar fi trebuit sa plece si sa navigheze sau ca nimeni nu ar trebui sa plece si sa navigheze deoarece se va confrunta cu obstacole mari si, uneori, oamenii trebuie sa fie salvati? N-as prea crede asta", a declarat tatal ei, Laurence Sunderland.

Salvarea americancei a venit la doar o luna dupa ce australianca Jessica Watson a devenit cea mai tanara persoana din lume care a navigat singura in jurul lumii, la varsta de 16 ani.

In ultima perioada, mai multi adolescenti au efectuat calatorii similare. Fratele lui Sunderland, Zac (17 ani), tocmai a navigat singur in jurul lumii, lucru realizat si de britanicul Mike Perham, prietenul lui Watson.