Autoritatile de la Atena primesc, marti, prima transa din imprumutul international menit sa scoata tara din criza datoriilor. Potrivit comisarului european pentru afaceri monetare, Ollie Rehn, aproximativ 25 de miliarde de dolari din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International vor fi virate catre Grecia.

In urma cu opt zile, ministrii de finante ai Uniunii Europene au cazut de acord asupra unui pachet de ajutor de urgenta pentru Grecia si au stabilit, totodata, crearea unui fond special pentru a ajuta si alte state europene care intampina dificultati financiare. O noua reuniune a Eurogrup a fost convocata pentru vineri, pentru a definitiva o serie de detalii tehnice ale mecanismului de stabilizare financiara a zonei.

De altfel, directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a criticat Uniunea Europeana pentru reactia tardiva la criza din Grecia intr-un interviu publicat duminica in cotidianul Ethnos, relateaza AFP.

"Sunt convins ca daca problema ar fi fost gestionata in februarie, costurile ar fi fost mai mici. Insa totul a durat prea mult", a declarat Strauss-Kahn pentru ziarul grec. "Europenii nu sunt obisnuiti sa gestioneze asemenea situatii. Este prima data dupa o lunga perioada de timp cand o asemenea situatie s-a petrecut intr-o tara europeana si la inceput au crezut ca pot rezolva problema singuri. Insa apoi si-au dat seama ca au nevoie de experienta si resursele Fondului si ne-au cerut sa intervenim. Noi am raspuns si situatia s-a rezolvat in doua saptamani", a adaugat directorul FMI.

Pe de alta parte, autoritatile de la Atena au anuntat ca intentioneaza sa declanseze actiuni in justitie impotriva unor banci de investitii din SUA, care ar fi contribuit la criza datoriilor tarii, sustine premierul George Papandreou.

"Nu este exclus sa apelam la astfel de actiuni", a declarat premierul grec intr-un interviu acordat CNN, raspunzand unei intrebari privind rolul bancilor americane in criza datoriilor de stat, noteaza Bloomberg.