Senatorul american Edward "Ted" Kennedy (fratele fostului presedinte John Fitzgerald Kennedy) a incetat din viata, marti seara, la varsta de 77 de ani, dupa o lupta grea cu cancerul, anunta CNN. Era ultimul patriarh al clanului Kennedy, o figura emblematica a stangii, impozant si controversat. Moartea sa semnifica sfarsitul unei jumatati de secol de istorie politica a Statelor Unite ale Americii, noteaza AFP.

Atins de o tumoare maligna la creier, diagnosticata in mai 2008, Ted Kennedy, desi bolnav, a tinut un discurs incarcat de emotie la Conventia democrata din luna august, in timpul careia Barack Obama a fost desemnat oficial candidat la presedintie.

La finalul vietii sale, Ted Kennedy a atras admiratia intregii Americii prin felul in care a luptat impotrica cancerului.

Cunoscut pentru temperamentul sau boem, amator de alcool si un mare cuceritor, ultimul dintre cei noua copii Kennedy a personificat opulenta si elitismul. Criticii sai sustin ca tocmai scandalurile legate de viata sa privata i-au curmat ascensiunea la cele mai inalte functii ale SUA.

A fost martorul a numeroase tragedii: asasinarea succesiva a celor doi frati ai sai, presedintele John Fitzgerald Kennedy, in 1963, si a candidatului la Casa Alba, fostul secretar al Justitiei Robert Kennedy, in 1968.

Edward Moore Kennedy a fost ultimul dintre cei noua copii ai bancherului Joseph Kennedy Senior si ai sotiei sale Rose, care au condus acest clan catolic de origine irlandeza.

Licentiat al prestigioasei universitati Harvard, in ciuda faptului ca a fost exmatriculat pentru ca copiat la un examen, a preluat functia de senator de Massachusetts in 1962, lasata vacanta de fratele sau, care fusese ales presedinte al Americii.

"Teddy" a facut dovada unui dinamism si a unei tenacitati deosebite, care i-au permis sa-si pastreze postul de senator timp de aproape 50 de ani. A fost supranumit, de altfel, "Leul Senatului".

Scandalurile vietii private si cariera politica

A fost un campion al clauzei progresiste, al controlului armelor, aparator al imigratiei si avocat al unei mai bune securitati sociale, dar multe dintre actiunile sale politice au fost afectate de peripetiile vietii private.

In 1969, masina pe care o conducea a cazut de pe un pod la Chappaquiddick Island: senatorul a reusit sa iasa din autovehicul, dar partenera sa, care lucrase pentru campania prezidentiala a fratelui sau, a murit inecata.

Ted Kennedy nu a anuntat autoritatile decat a doua zi si a fost condamnat la doua luni de inchisoare pentru fuga de la locul accidentului, pedeapsa care va fi suspendata. Fara a-i afecta cariera sa de senator, acest scandal a anulat orice sansa privind o eventuala candidatura la Casa Alba. Pierde alegerile preliminare democrate in 1980 in fata lui Jimmy Carter.

Scandalurile legate de imaginea de seducator au mers atat de departe incat Ted a fost obligat sa-si faca un mea culpa public la inceputul anilor '90.

Dar a reusit sa-si mentina imaginea de patriarh al clanului Kennedy si, prin extensie, al Partidului Democrat.

In 2003, se opune deschis presedintelui George W. Bush, dupa invadarea Irakului, acuzandu-l pe presedinte ca a exagerat intentionat amenintarea irakiana pentru a justifica razboiul. L-a comparat pe Bush cu Richard Nixon si Irakul cu Vietnamul.

Dupa ce a ingropat-o in august pe sora sa Eunice Shriver, Ted Kennedy a lasat in urma sa ultima supravietuitoare a clanului Kennedy, Jean, nascuta in 1928, trei copii, Kara, Edward Jr si Patrick, pe care i-a avut cu prima sa sotie, Joan, si cea de-a doua sotie a sa, Victoria Reggie, cu care s-a casatorit in 1992.