Statul francez va recurge la noi imprumuturi pentru a sustine iesirea din criza. Presedintele Nicolas Sarkozy a anuntat marti, crearea unui fond de imprumut consacrat exclusiv finantarii "prioritatilor strategice pentru viitor". Acesta va fi adresat fie pietelor financiare, fie francezilor de rand, scrie Le Figaro.

Intr-un discurs sustinut pentru prima data din 1848 de un presedinte al republicii in fata celor doua Camere ale Parlamentului, reunite in Congres la Versailles, Sarkozy si-a prezentat viziunea asupra modelului de societate postcriza economica: o societate bazata pe investitii, productie si munca.

Pe scurt, nu vor creste impozitele si nici nu va fi o politica de austeritate. Totusi se are in vedere o mai atenta cheltuire a fondurilor publice. Se va pune accent pe investitiile pentru mediul inconjurator. Totodata, va fi finantata reconversia profesionala a celor care vor ramane fara locuri de munca din cauza crizei globale, vor fi reindustrializate bazine economice ale Frantei, va continua reforma pensiilor, prin marirea perioadei de pensionare si implicit de cotizare.

O atentie speciala va fi acordata tinerilor la inceput de cariera. Acestea sunt doar cateva dintre prioritatile guvernului lui François Fillon a carui remaniere va fi anuntata miercuri, 24 iunie. Este vorba de inlocuirea Rachidei Dati si a lui Michel Barnier de la Justitie si Agricultura, dupa alegerea lor ca europarlamentari.

Inainte de a se defini aceste prioritati, vor avea loc discutii cu Parlamentul, partenerii sociali, mediul economic si cultural, timp de trei luni.

Sarkozy s-a angajat in acest proces de reforma in pofida unui deficit bugetar care ar putea depasi 7% din Produsul Intern Brut la sfarsitul anului. Presedintele sustine ca politicile de austeritate au dat mereu gres in trecut, si crede ca o majorare a taxelor va intarzia iesirea din criza. El ignora avertismentul presedintelui Bancii Centrale Europene potrivit caruia statele europene nu se mai pot finanta prin imprumuturi.