Primaria unei localitati din Montana (SUA) le cere persoanelor care aplica pentru un loc de munca in administratia locala sa-i prezinte numele de utilizator si parolele la toate site-urile de socializare la care sunt membre pentru a le verifica trecutul. Potrivit informatiilor publicate de Montana's News Station, potentialii angajati trebuie sa dezvaluie care le sunt parolele de acces, printre altele, la Facebook, Google, Yahoo, YouTube.com.

"Va rugam sa enumerati toate paginile de internet personale sau de afaceri, site-urile sau calitatea de membru in toate grupurile de pe Internet, cluburile sociale sau forumuri, de genul (insa fara a fi limitate la): Facebook, Google, Yahoo, YouTube.com, MySpace etc.", se precizeaza in formularul de angajare in administratia din Bozeman City. Acesta include trei randuri unde aplicantii trebuie sa enumere paginile de socializare, numele de utilizator si parolele de acces.

Formularul sustine ca aplicantul ii da municipalitatii permisiunea sa cerceteze "trecutul sau, precum si referintele, caracterul, locurile de munca anterioare, educatia, istoria creditelor, cazierul de la politie".

Cazul a iesit la suprafata dupa ce o persoana care a aplicat pentru un post municipal a fost nevoita sa completeze formularul. Persoana s-a plans in legatura cu incalcarea drepturilor sale la intimitate. Municipalitatea a afirmat insa ca multe dintre locurile de munca sunt in departamentele de politie si de pompieri. "Facem aceste cercetari pentru a ne asigura ca oamenii pe care-i angajam au cel mai inalt caracter moral si se potrivesc perfect cu cerintele Primariei", a declarat avocatul municipalitatii, Greg Sullivan.