Liderii G20, grupul tarilor celor mai dezvoltate, se vor reuni in acest final de saptamana la Washington, in cadrul unui summit istoric ce incearca sa gaseasca solutii eficiente pentru contracararea recesiunii economice dar si sa creeze o noua ordine financiara mondiala.

Summit-ul de urgenta al G20 se desfasoara la initiativa presedintelui american George W. Bush si el vine in contextul celei mai grave crize mondiale de la Marea Depresiune din anii '30.

Liderii celor sapte state puternic industrializate (SUA, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia) si din alte 12 state (Argentina, Australia, Brazilia, China, India, Indonesia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Turcia si Coreea de Sud) se vor intalni la National Building Museum si vor incerca sa gaseasca solutii pentru iesirea din criza. UE este, asemenea, membra a G20. Presedintii FMI si Bancii Mondiale vor participa si ei la intalnire.

Intalnirea, considerata “Cea de-a doua reuniune Bretton Woods”, dupa intalnirea care a pus bazele sistemului financiar de dupa cel de-al doilea razboi mondial, va debuta vineri seara cu un dineu de lucru.

Care sunt principalele asteptari de la summit-ul G20?

  • revizuirea generala a regulilor dupa care actioneaza industria financiara mondiala. Casa Alba a vorbit despre un set de principii asupra carora liderii prezenti ar putea cadea de acord
  • impunerea unor modele de transparenta in afaceri pentru institutiile financiare, lucru care a devenit inevitabil in conditiile actuale
  • extinderea rolului jucat de Fondul Monetar International, care, pana in prezent, a fost insarcinat in principal cu mentinerea stabilitatii economice
  • posibila infiintare a unui nou organism financiar international, de genul FMI, care sa coordoneze eforturile de reforma ale arhitecturii financiare mondiale. SUA s-au arata insa reticente fata de crearea unui organism financiar global de supraveghere care sa monitorizeze pietele, produsele si institutiile financiare americane
  • China, Rusia sau Brazilia ar putea solicita un rol mai important in reformarea sistemului financiar mondial
  • gasirea unor mijloace mai eficiente de supraveghere a agentiilor de rating
  • solicitarea ca guvernele statelor participante sa implementeze planuri economice de salvare mai generoase (economistii sustin ca 1-2% din PIB ar fi suma recomandata pentru statele care-si permit)
  • gasirea unor mijloace prin care se intareste cooperarea intre bancile centrale
  • punerea la punct a unor planuri care sa elimine asa-numitele "paradisuri fiscale" si care sa reglementeze fondurile de investitii, despre care se sustine ca au reusit pana in prezent sa evite prea usor regulile de reglementare.

Disensiuni intre SUA si UE

Unii observatori si-au exprimat insa temerile ca summit-ul ar putea sa fie un esec din cauza faptului ca "nu a fost bine pregatit", iar participantii la intalnirea din capitala federala "nu stiu inca foarte clar despre ce vor vorbi". Cateva dintre statele participante au anuntat in ultimele saptamani ca doresc sa abordeze o agenda mai larga, care sa includa schimbarile climatice si politica schimburilor comerciale.

De asemenea, intalnirea ar putea sa scoata la iveala diviziunile majore care exista intre SUA si alte membre ale G20. Europenii, spre exemplu, sunt asteptati sa solicite legi mai stricte de reglementare a pietei decat americanii.

Intalnirea de la Washington e prefatata de summit-ul UE-Rusia, de la Nisa. Liderii Uniunii Europene vor sa beneficieze de sprijinul Kremlinului in cadrul reuniunii de la Washington privind criza financiara, insa pozitia lor e delicata dupa ce au promis ca vor apara ferm integritatea teritoriala a Georgiei, in cadrul summitului de vineri, cu presedintele Dmitri Medvedev.

Presedintele ales al SUA, Barack Obama, nu va lua parte la summit-ul G20, insa echipa de tranzitie a democratului a anuntat ca fostul secretar de stat, Madeleine Albright, precum si fostul congresmen de Iowa, Jim Leach, vor reprezenta viitoarea Administratie la intalnire. Casa Alba a anuntat ca echipa economica a lui Obama va fi tinuta la curent cu desfasurarea lucrarilor summit-ului G20.