Teheranul a semnalat că problema este „încheiată”, după primul atac direct asupra Israelului, care a implicat o ploaie de drone și rachete, fără un efect major asupra populației și infrastructurii, dar cu un potențial major de escaladare și o importantă simbolistică. Dacă problema este cu adevărat încheiată pentru moment depinde însă de decizia Israelului și de felul în care cabinetul lui Benjamin Netanyahu va alege să răspundă, scriu presa israeliană și cea internațională.

Cabinetul israelian de război Foto: AFP / AFP / Profimedia

Riscul unui război direct cu potențial devastator între Israel și Iran ar putea deveni ceva mai clar în următoarele zile sau chiar duminică.

O reuniune a cabinetului de război israelian a fost stabilită pentru ora locală 15.00 (15.00, ora României). Cabinetul de război, un grup restrâns de oficiali în care se află, printre alții, Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un opozant al premierului, ar trebui să ia o decizie cu privire la răspunsul pe care Israelul alege să îl dea Iranului, scrie Times of Israel.

Israelul a anunțat deja repetat că va lovi în mod direct Iranul, dacă va fi atacat de pe teritoriul iranian.

Duminică dimineață, după ce a anunțat că Israelul a doborât cu ajutorul aliaților aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran, Netanyahu a asigurat că țara sa va câștiga războiul, sugerând posibilitatea unei noi escaladări.

Această perspectivă a devenit mai clară atunci când postul de televiziune israelian Channel 12 a citat un oficial israelian neidentificat care a declarat că va exista un „răspuns semnificativ” la atacul iranian, scrie Reuters.

Cât despre Teheran, acesta a declarat, prin intermediul misiunii la ONU, că problema este „încheiată”.

Iranul promisese represalii pentru atacul atribuit Israelului asupra complexului ambasadei sale din Damasc, care a ucis șapte ofițeri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi comandanți de rang înalt.

Duminică dimineață oficialii iranieni au revenit, insistând, pe mai multe canale, că orice nou atac al Israelului va primi un răspuns și mai dur decât cel de sâmbătă noapte.

Presa iraniană, citată de Reuters, a dezvăluit de asemenea că Teheranul a trimis Washingtonului un mesaj, prin intermediul Elveției, pentru a avertiza că bazele SUA din regiune vor fi atacate, dacă americanii sprijină un astfel de atac al Israelului.

Biden i-a cerut lui Netanyahu să fie reținut

Sâmbătă noapte, Netanyahu și Joe Biden au vorbit la telefon pentru 25 de minute, timp în care, potrivit unor relatări din presa israeliană, președintele american a îndemnat la reținere.

Biden a emis o declarație la câteva minute după convorbire, în care nu a făcut referire la acest lucru, precizând doar că, cu ajutorul SUA, „aproape toate dronele și rachetele care se apropiau” de Israel au fost doborâte. Liderul de la Casa Albă a mai asigurat Israelul de sprijinul ferm al SUA.

Președintele Joe Biden și-a exprimat însă în privat îngrijorarea că premierul israelian încearcă să atragă SUA într-un conflict mai amplu, au declarat mai multe surse pentru televiziunea americană NBC News.

Atât Biden, cât și iranienii sunt conștienți de faptul că Netanyahu ar dori, în mod ideal, să distrugă instalațiile nucleare iraniene, pe care le consideră de mult timp o amenințare existențială pentru Israel - și că momentul ar putea fi potrivit pentru așa ceva, scrie The Guardian.

Casa Albă crede deocamdată că israelienii nu vor un război mai amplu sau un război direct cu Iranul, dar oficialii americani nu pot fi siguri, a declarat un înalt oficial al administrației pentru NBC.

De fapt, surse din administrația de la Casa Albă și de la Pentagon citate de aceeași televiziune, și-au exprima temerile sâmbătă că Israelul ar putea lansa un contraatac rapid împotriva Iranului - lucru care deocamdată nu s-a întâmplat.

Între timp, Israelul a cerut o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului, care va avea loc duminică la ora 16.00, ora New York-ului (23.00, ora României). Ar fi surprinzător dacă un contraatac ar fi lansat înainte de această sesiune.

Un alt semn pozitiv a venit în primele ore ale zilei de duminică, de la un oficial israelian citat de New York Times care a asigurat că „răspunsul Israelului va fi coordonat cu aliații săi”.

Începutul unei noi ere

Deocamdată, atacul iranian a distras atenția de la războiul din Gaza și de la dezastrul umanitar din fâșie, într-un moment în care, în ciuda criticilor și avertismentelor, Israelul se pregătește să înceapă un asalt asupra Rafah, ultimul oraș aflat încă sub controlul Hamas.

Aceste critici au rămas pentru moment în plan secundar, în condițiile în care o parte a comunității internaționale a condamnat Iranul și a asigurat Israelul de sprijinul său. O reuniune de urgență a statelor G7 urmează să aibă loc duminică.

În efortul de distrugere a dronelor și rachetelor au fost implicate, potrivit informațiilor, atât SUA, cât și Marea Britanie și Franța.

Unele drone au fost interceptate de Iordania, spre iritarea Iranului. Iordania a anunțat duminică dimineață că a doborât obiectele care zburau prin spațiul său iranian pentru a asigura securitatea cetățenilor săi.

Loviturile de sâmbătă noapte folosesc cel mai probabil și regimului de la Teheran, care dovedește astfel publicului intern și aliaților externi că este capabil să atace Israelul.

În cele din urmă însă, atacul iranian a adus „regiunea pe marginea unui război regional mai amplu pe care aproape nimeni nu pare să și-l dorească de fapt”, a avertizat Jonathan Panikoff, director al Inițiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu a Consiliului Atlantic, citat de Financial Times.

Ce a făcut primul atac direct al Iranului asupra Israelului a fost să „spulbere limita conflictului anterior” în războiul lor de lungă durată, a spus el.

„Este clar este că acesta este începutul unei noi ere, una în care Iranul este dispus să răspundă direct la atacurile israeliene și, făcând acest lucru, să riște represalii împotriva teritoriului iranian”.

Urmărește ultimele evoluții despre criza din Orientul Mijlociu LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.