Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 350 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, susțin SUA și IDF. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții. Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.

Interceptarea unor rachete deasupra IsraeluluiFoto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia
 • Iranul a atacat sâmbătă noaptea Israelul cu circa 350 de drone și rachete.
 • Apărarea aeriană israeliană, cu ajutorul SUA, Marii Britanii, Iordaniei și Franței, a reușit să doboare 99% din amenințările aeriene. Unele rachete au căzut pe teritoriul Israelului, chiar în interiorul unor baze militare, dar pagubele au fost minime, potrivit IDF.
 • Iranul a a transmis după atac: „Chestiunea poate fi considerată încheiată”, iar duminică a susținut că atacul „și-a atins toate obiectivele”.
 • Ministrul de externe iranian Hossein Amir-Abdollahia anunţă că Teheranul nu intenţionează să continue atacurile asupra Israelului, după ce preşedintele Iranului a ameninţat Israelul cu o reacţie „mult mai puternică”

LIVE-TEXT Iranul atacă Israel - Ultimele informații despre atacul lansat de Teheran împotriva Israelului:

23:30Israelul nu caută război după atacul Iranului și „este nevoie de echilibru în această situație”, a declarat duminică președintele israelian Isaac Herzog la CNN.

Premierul Benjamin Netanyahu vorbește cu mulți lideri mondiali și există „un dialog intim cu aliații” ca răspuns la acțiunile Iranului, a spus el.

„Luăm în considerare totul. Acționăm cu calm și lucid", a spus Herzog.

23:28Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite își începe sesiunea de urgență, convocată după atacul fără precedent al Iranului cu drone și rachete asupra Israelului de aseară.

23:09IDF susține că o „țintă aeriană suspectă” – despre care se crede că este o dronă lansată din Yemen – a fost doborâtă de un sistem Iron Dome montat pe navă, cunoscut sub numele de C-Dome, în zona Eilat, relatează Times of Israel.

22:39Iranul învață de la ruși să dezvolte metode eficiente de atac - Institutul pentru Studiul Războiului / Care ar fi fost miza atacului de sâmbătă asupra Israelului

21:40Cabinetul de război al premierului israelian Benjamin Netanyahu este în favoarea unor represalii împotriva Iranului pentru atacul său masiv de sâmbătă, dar este divizat cu privire la momentul și amploarea oricărui astfel de răspuns, au declarat duminică oficialii israelieni, relatează Reuters.

Cabinetul format din cinci membri, în care Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și ministrul de cabinet Benny Gantz au puteri decizionale, s-a întrunit duminică și era de așteptat să se întrunească din nou pentru discuții ulterioare.

20:42Israelul a aprobat planurile de apărare și de ofensivă și rămâne în stare de alertă maximă după atacul Iranului de sâmbătă, anunță purtătorul de cuvânt al IDF, care a subliniat că țara va continua să se apere și să intercepteze atacurile împotriva sa, dar că prioritatea rămâne Fâșia Gaza. El a mai spus că aproximativ 350 de rachete și drone iraniene au fost trase asupra Israelului în atacul de peste noapte.

19:50Acțiunea Iranului împotriva Israelului a fost „un act legitim de autoapărare”, i-a spus ministrul de externe al Siriei omologului său iranian într-un apel telefonic de duminică, referindu-se la atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă, a informat presa de stat siriană, scrie Reuters.

19:42Riposta aşteptată din partea Israelului după atacul fără precedent al Iranului care a vizat teritoriul său pare să fie cântărită mai bine, mai ales după ce comunitatea internaţională, în frunte cu SUA, a îndemnat la reţinere, riscul de escaladare în regiune fiind foarte mare, relatează News.ro, citând New York Times, care subliniază că Netanyahu a anulat atacul de represalii imediate asupra Iranului după convorbirea cu Biden.

Liderii G7 condamnă atacul Iranului și avertizează cu privire la riscul „escaladării incontrolabile” în regiune

19:10Liderii G7 reuniți prin videoconferință duminică „au condamnat în unanimitate atacul fără precedent al Iranului împotriva Israelului”, a indicat președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul discuțiilor, subliniind că „toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere”.

„Împreună cu liderii G7, am condamnat în unanimitate atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Toate părțile trebuie să dea dovadă de reținere. Vom continua toate eforturile noastre pentru detensionare. Încheierea crizei din Gaza cât mai curând posibil, în special printr-o încetare imediată a focului, va face diferența”, a spus oficialul european pe X, adăugând că situația din Orientul Mijlociu va fi discutată la summitul UE programat pentru miercuri și joi.

„Astăzi, noi, liderii G7, am condamnat acesti termeni cei mai fermi. Ne exprimăm solidaritatea și sprijinul față de poporul Israel și reafirmăm angajamentul nostru de neclintit față de securitatea acestuia. Acțiunile Iranului riscă să provoace o escaladare regională incontrolabilă. Acest lucru trebuie evitat.Vom continua să lucrăm pentru a stabiliza situația. Facem apel la Iran și împuterniciții săi să înceteze complet atacurile. Toate părțile ar trebui să exercite o reținere maximă”, arată și un comunicat de presă al președintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

18:13 Israelul are ocazia să formeze o alianță strategică împotriva Iranului după ce atacul său în masiv cu drone și rachete a fost respins împreună cu Statele Unite și alte țări, a declarat duminică ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, relatează Reuters.

De asemenea, Ministrul cabinetului de război Benny Gantz a scris pe rețeaua de socializare X că a vorbit cu ministrul german de externe Annalena Baerbock în urmă cu puțin timp despre necesitatea formării unei alianțe internaționale în fața agresiunii iraniene.

„Am discutat în primul rând despre imperativul formării unui front unit global pentru a contracara agresiunea iraniană încurajată în mod direct și prin aliații săi – la nivel regional și global”, scrie Gantz.

18:07​Iranul a informat Turcia de intenția sa de a desfășura operațiunea împotriva Israelului înainte de atacul de sâmbătă seară, a declarat duminică o sursă diplomatică turcă pentru Reuters, adăugând că SUA au transmis Iranului prin Ankara că operațiunea sa trebuie să fie „în anumite limite”.

Iranul a anunțatul SUA cu privire la operațiunea sa înainte de atacul asupra Israelului

17:35Președintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor participa la nicio contraofensivă israeliană împotriva Iranului, relatează CNN și Wall Street Journal, potrivit Reuters. La rândul său, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a spus că a anunțat SUA înainte de atac și s-ar fi fi angajat că va fi o operațiune „limitată”.

16:45Doi dintre miniștrii israelieni, reprezentanți ai unor partide radicale, au cerut duminică un răspuns ferm la atacurile iraniene.

Ministrul de Finanțe Bezalel Smotrich a cerut un răspuns care să „răsune în tot Orientul Mijlociu”, iar ministrul Securității Naționale Itamar Ben Gvir a spus că Israelul ar trebui să „înnebunească”.

Smotrich, șeful partidului de extremă-dreapta Sionismul religios, a spus că, dacă Israelul va ezita, „ne vom pune pe noi înșine și copiii noștri în pericol existențial”. „Dacă răspunsul nostru va rezona în Orientul Mijlociu pentru generațiile viitoare – vom câștiga”.

Ben Gvir, liderul partidului de extremă-dreapta Puterea Evreiască, a spus că răspunsul Israelului nu trebuie să fie „slab”, iar „conceptele de izolare și proporționalitate sunt concepte care au murit pe 7 octombrie”, ziua atacului Hamas asupra Israel.

16:30Israelul va oferi un răspuns la atacul său în masă cu rachete și drone atunci când va fi momentul potrivit, a declarat duminică ministrul pentru război Benny Gantz.

„Vom construi o coaliție regională și vom stabili prețul pe care îl va plăti Iranul în momentul potrivit pentru noi”, a spus Gantz într-o declarație susținută înainte de ședința cabinetului de război israelian, potrivit Reuters.

16:19Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns global „hotărât şi unit" la „teroarea" Iranului şi Rusiei, condamnând atacul comis de Iran asupra Israelului în cursul nopţii, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Israelul decide acum cum va răspunde Iranului

16:00Președintele american, Joe Biden, nu crede că atacul Iranului asupra Israelului trebuie să se transforme într-un război mai amplu, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, transmite BBC.

John Kirby a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă dacă este probabilă o nouă escaladare.

„Președintele nu crede că este nevoie să se meargă în această direcție, în niciun caz", a declarat Kirby, adăugând că Biden lucrează la „partea diplomatică" prin convocarea unei reuniuni a G7 în cursul zilei de duminică.

„Ceea ce a demonstrat Israelul noaptea trecută a fost o capacitate incredibilă de a se apăra - pur și simplu propria superioritate militară a fost destul de remarcabilă ieri.

„Foarte puține au trecut și pagubele au fost extraordinar de mici", a adăugat el.

„Președintele a fost clar că nu vrem ca această situație să se agraveze. Următoarele ore și zile ne vor spune multe", a declarat John Kirby.

15:30Israelul va răspunde la atacul Iranului, dar factorii de decizie nu au ajuns la o concluzie cu privire la tipul de răspuns, a declarat un oficial israelian pentru CNN.

Oficialul a spus că Israelul nu a decis dacă să „spargă toate vasele" sau să ia o acțiune mai reținută.

Cabinetul de război al Israelului este așteptat să discute opțiunile astăzi, o întâlnire fiind programată la 15.30.

14:50Londra a confirmat că a doborât mai multe drone iraniene

Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a confirmat că aviaţia militară britanică a doborât „mai multe" drone iraniene în timpul atacului lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, informează AFP și Agerpres.

„Pot confirma că piloţii noştri au doborât mai multe drone de atac iraniene", a declarat Rishi Sunak într-un mesaj video retransmis de biroul de presă premierului, cu puţin timp înainte de o reuniune a liderilor statelor G7, din care face parte şi Regatul Unit.

14:29Franţa a asigurat „autoapărarea" bazelor sale din Orientul Mijlociu în momentul atacului iranian asupra Israelului, datorită unor "mijloace de protecţie antiaeriană", a anunţat duminică o sursă militară franceză, după ce Israelul a afirmat că Franţa l-a ajutat să dejoace atacul iranian, informează AFP și Agerpres.

„Am contribuit la supravegherea şi apărarea bazelor unde suntem desfăşuraţi cu mijloace de apărare", a declarat sursa militară franceză.

Iranul amenință din nou

14:14 Ministerul ucrainean de Externe a condamnat atacul masiv al Iranului asupra Israelului din timpul nopții și a avertizat asupra escaladării situației în regiune, transmite The Kyiv Independent.

Ministerul a declarat că atacul a fost „inacceptabil și iresponsabil" și a cerut eforturi pentru a preveni un „conflict regional mai mare".

„Acest atac demonstrează încă o dată importanța mobilizării tuturor forțelor lumii libere pentru a apăra frontierele globale ale democrației", a mai transmis ministerul.

14:00Iranul amenință din nou după atacul masiv asupra Israelului.„Vor primi un răspuns decisiv şi mult mai puternic"

13:47 Israelul îşi cântăreşte cu atenţie acţiunile după atacul fără precedent al Iranului asupra teritoriului său, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz, într-un interviu pentru postul de radio al armatei israeliene, informează dpa și Agerpres.

„Noi am spus: dacă Iranul atacă Israelul, noi vom ataca Iranul. Şi această afirmaţie este încă valabilă", a spus Katz.

El a adăugat că problema unui posibil răspuns al Israelului va fi discutată într-un cadru adecvat sub preşedinţia prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. Katz şi-a exprimat încrederea că decizii adecvate şi corecte vor fi luate atunci.

13:42Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat că autorităţile române monitorizează situaţia din Orientul Mijlociu şi se află în legătură cu ambasadele ţării noastre în regiune.

„Suntem profund îngrijoraţi privind situaţia de securitate în Orientul Mijlociu”, a scris Luminiţa Odobescu, duminică, într-o postate pe reţeaua X.

13:37Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Regatului Unit, Franței și Germaniei pentru a pune în discuție ceea ce a numit „poziția iresponsabilă" a acestora cu privire la loviturile de retorsiune ale Teheranului asupra Israelului, a relatat agenția semioficială de presă iraniană Labour, citată de Reuters.

Israelul, cu ajutorul principalilor aliați occidentali, inclusiv al Marii Britanii, a afirmat că a interceptat 99% dintre lansările din timpul atacului în masă iranian de sâmbătă, potrivit The Guardian.

Marea Britanie și Franța s-au numărat printre țările occidentale care au condamnat atacurile cu drone și rachete asupra Israelului și au făcut apel la reținere.

Israelul decide duminică după-amiză cum va reacționa

13:08Israelul decide cum va reacționa

Cabinetul de război al Israelului urmează să se reunească la ora locală 15:30 pentru a discuta răspunsul la atacul cu drone și rachete lansat de Iran în cursul nopții, a declarat un oficial israelian, transmite Reuters.

Miniștrii lui Netanyahu au votat la miezul nopții pentru a delega această decizie micului cabinet de război, format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un opozant al lui Netanyahu care s-a alăturat guvernului ca ministru fără portofoliu după atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit The Guardian.

13:00Şeful forţelor armate iraniene a afirmat duminica aceasta că atacul masiv din timpul nopţii împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele", precizând totodată că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat de dronele şi rachetele iraniene, informează AFP.

12:30Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat duminică că un război între Israel și Iran ar înrăutăți perspectivele lui Joe Biden de a fi reales președinte al SUA, relatează Reuters.

„America nu vrea un mare război în Orientul Mijlociu”, a transmis Medvedev pe Telegram. „Crimele din Gaza înrăutăţesc perspectivele lui Biden în alegeri, iar războiul dintre Israel şi Iran ar introduce o incertitudine suplimentară”.

Într-o poziție oficială, Rusia a declarat duminică că este extrem de îngrijorată de atacurile iraniene asupra Israelului și a cerut tuturor părților să dea dovadă de reținere, dar a spus că tensiunile vor rămâne ridicate până când conflictul dintre Israel și palestinieni va fi rezolvat.

11:50Mii de iranieni au ieșit în stradă în noaptea de sâmbătă spre duminică în întreaga țara, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu peste 300 de drone și rachete împotriva Israelului, relatează AFP și France 24.

Israelul a „colaborat îndeaproape" cu SUA, Marea Britanie și Franța

11:45Iordania și Israelul au purtat de-a lungul existenței mai multe războaie, dar acum când Iranul a atacat cu sute de drone și rachete Israelul, aviația iordaniană a intervenit și a neutralizat mai multe dronecare urmau să atace teritoriul israelian, relatează Jerusalem Post.

Imaginile filmate în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în Iordania au prezentat interceptări ale dronelor de atac iraniene îndreptate spre Israel. Surse oficiale din Amman au confirmat pentru Reuters că avioanele de luptă iordaniene au neutralizat cu succes dronele.​

11:20Israelul a „colaborat îndeaproape" cu SUA, Marea Britanie și Franța, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că toți trei „au acționat în această seară" în timpul loviturilor iraniene, potrivit Sky News.

„Acest parteneriat a fost întotdeauna strâns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod neobișnuit", a declarat Hagari.

Conform unor surse din domeniul apărării citate de The Guardian, avioanele britanice Typhoon ale Royal Air Force au fost implicate în doborârea unor drone iraniene deasupra Siriei și Irakului în cursul nopții.

11:11Presa libaneză relatează despre lovituri israeliene în apropierea orașului Nabi Chit din districtul Baalbek din nord-estul Libanului, potrivit Times of Israel.

Baalbek, o zonă identificată în trecut ca fiind un bastion al Hezbollah, se află la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Israelul.

11:02Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, i-a cerut omologului său israelian, Yoav Gallant, cu care a vorbit la telefon, să notifice SUA înainte de orice potenţial răspuns la atacul iranian, potrivit unui oficial american, citat de CNN, scrie News.ro.

Cei doi au vorbit la câteva ore după ce Iranul şi-a lansat masivul atac cu drone şi rachete asupra Israelului.

Potrivit unei relatări israeliene a convorbirii, Gallant l-a informat pe Austin cu privire la operaţiunile de apărare ale Israelului de până acum şi a subliniat că Israelul este pregătit pentru orice alt atac.

Netanyahu, primul mesaj după atacul masiv: Împreună vom învinge

10:50Teheranul a semnalat că problema este „încheiată”, după primul atac direct asupra Israelului, care a implicat o ploaie de drone și rachete, fără un efect major asupra populației și infrastructurii, dar cu un potențial major de escaladare și o importantă simbolistică. Dacă problema este cu adevărat încheiată pentru moment depinde însă de decizia Israelului și de felul în care cabinetul lui Benjamin Netanyahu va alege să răspundă, scriu presa israeliană și cea internațională.

10:43Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut prima declarație publică după atacul Iranului, promițând poporului țării că „împreună vom învinge", relatează CNN.

Netanyahu a scris pe rețeaua X: „Am interceptat, am oprit. Împreună vom învinge".

10:22Iordania a declarat că a interceptat „obiecte zburătoare” care au intrat în spațiul său aerian noaptea trecută.

A efectuat aceste interceptări pentru a asigura siguranța cetățenilor, se arată într-o declarație a cabinetului, citat de Sky News.

Resturi au căzut în mai multe locuri, fără a provoca „daune semnificative sau vreun rănit".

10:09Șeful Statului Major al forțelor armate iraniene a declarat că orice ripostă israeliană va fi întâmpinată cu un atac mai mare decât cel de noaptea trecută, potrivit presei de stat, citate de Sky News.

Agenția de stat din Iran, Tasnim, a relatat că generalul Mohammad Bagheri a avertizat, de asemenea, SUA că bazele sale vor fi vizate dacă Washingtonul sprijină Israelul în orice fel de represalii.

„Răspunsul nostru va fi mult mai mare decât acțiunea militară din această seară dacă Israelul va riposta împotriva Iranului", a declarat el.

Comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, Hossein Salami, a avertizat, de asemenea, că Teheranul va riposta la orice atac israelian împotriva intereselor, oficialilor sau cetățenilor săi.

Președintele american Joe Biden i-a transmis premierului Benjamin Netanyahu că SUA nu vor sprijini un contraatac asupra Iranului, potrivit unor oficiali ai administrației americane, citați de CNN și Axios.

„O escaladare fără precedent”. Comunitatea internațională reacționeză după atacul masiv asupra Israelului

10:05Atacul fără precedent întreprins sâmbătă de Iran împotriva Israelului, care va face obiectul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, a suscitat condamnări ferme pe plan global şi îndemnuri la reţinere, informează AFP și Agerpres.

09:49O fată a fost internată la spital la terapie intensivă din cauza rănilor provocate de schije în urma atacului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, adăugând că până în prezent nu există alte informații cu privire la pagube sau răniți, potrivit The Guardian.

Hagari a confirmat că o bază aeriană a fost lovită și a descris utilizarea rachetelor balistice drept un „factor de escaladare".

Întrebat despre opțiunile Israelului pentru un răspuns ofensiv, el a spus că Israelul are planuri și că analizează opțiunile.

„Avem planuri, situația este încă în desfășurare. Evaluăm situația, arătăm cabinetului planurile și suntem pregătiți să facem ceea ce este necesar pentru apărarea Israelului."

09:40România condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului, este mesajul transmis duminică de preşedintele Klaus Iohannis, care face apel la evitarea unei escaladări a conflictului în zonă. Mesaje asemănătoare au transmis Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

09:23Iranul a avertizat că va răspunde cu mai multă forţă dacă Israelul ripostează pentru atacurile din acest weekend, despre care Teheranul afirmă că sunt, la rândul lor, o replică la un atac al Israelului de luna aceasta asupra complexului ambasadei sale de la Damasc, capitala Siriei, potrivit CNN.

09:05Israelul primește de la SUA arme, sisteme moderne și alte componente de ajutor militar în valoare de 3,8 miliarde de dolari pe an (n.r. tot bugetul Bucureștiului, municipalitate și sectoare, este de 5 miliarde de dolari pe an). Dar o relație de ajutor „nu este în sens unic”, scrie The New York Times în editorialul ziarului.

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului

08:30Israelul și-a redeschis spațiul aerian începând de duminică, de la ora locală 7.30, a anunțat autoritatea aeroportuară a țării, potrivit The Guardian.

08:09Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, la o zi după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete împotriva statului evreu, ca răspuns la o lovitură împotriva consulatului iranian din Damasc, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP și Agerpres.

07:50Iranul a lansat peste 300 de „amenințări de diferite tipuri" către Israel, inclusiv rachete balistice, drone și rachete de croazieră, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, citat de The Guardian.

„Am interceptat 99 la sută dintre amenințările către teritoriul israelian. Aceasta este o realizare strategică foarte importantă", a declarat Adraee.

Într-o postare pe X, purtătorul de cuvânt al IDF a oferit o defalcare a numărului de arme folosite pentru a ținti Israelul:

 • „Din cele aproximativ 170 de drone lansate de Iran - nici măcar una dintre ele nu a pătruns în statul Israel, deoarece avioanele de luptă ale forțelor aeriene și sistemele de apărare aeriană ale noastre și ale aliaților noștri au interceptat zeci dintre ele
 • Din cele peste 30 de rachete de croazieră lansate de Iran - niciuna dintre ele nu a pătruns pe teritoriul israelian. Avioanele noastre de război au interceptat 25 de rachete în afara granițelor țării.
 • Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nevatim și a provocat pagube minore la infrastructură.”

07:44 Biden: „Aproape” toate dronele și rachetele iraniene au fost interceptate

Președintele american Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, liderul american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.

„La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a reafirmat angajamentul „de fier" al SUA față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a subliniat Biden.

07:30Şeful Pentagonului, Lloyd Austin, a condamnat atacul și a cerut Iranului „să oprească imediat orice alte atacuri, inclusiv din partea grupărilor susținute de Teheran”.

El a adăugat că SUA nu „caută un conflict" cu Iranul, dar a adăugat că „nu va ezita să acționeze pentru a ne proteja forțele și pentru a sprijini apărarea Israelului" și că forțele americane „vor rămâne pe poziție pentru a proteja trupele americane și partenerii din regiune, pentru a oferi un sprijin suplimentar pentru apărarea Israelului și pentru a spori stabilitatea regională", potrivit BBC.

Sinteza nopții în care Iranul a atacat Israel:

 • Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul.
 • Armata israeliană a spus că peste 300 de drone, rachete balistice și de croazieră au fost lansate de către Iran. Aproape toate au fost doborâte, susțin Israelul și SUA. Postul israelian Channel 12 a spus că unele dintre acestea au fost doborâte peste Siria sau Iordania încă dinainte să ajungă peste Israel.
 • O bază aeriană din sudul Israelului a fost lovită de rachete, dar daunele au fost minore, a declarat armata israeliană, care a publicat și un clip video prin care susține că baza este operațională. Imaginile nu au fost verificate independent.
 • După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.
 • Unele drone sau rachete au lovit inclusiv părti din baze militare, dar pagubele au fost minime și nu au perturbat activitățile armatei, a anunțat IDF.

Unele rachete lansate de Iran au lovit pământ israelian

03:05Surse din interiorul IDF, citate de presa israeliană, spun că loviturile iraniene care au reușit să treacă de scutul antirachetă au lovit o bază militară din Negev, dar au produs daune minime.

02:56Noi imagini cu impactul unor rachete în Israel:

02:24Unele rachete lansate de Iran au lovit pământ israelian, însă nu e clar care sunt pagubele. Nu este clar deocamdată nici ce fel de rachete au lovit Israelul, unele conturi de OSINT spun că din imaginile video apărute obiectele care lovesc Israelul ar putea fi rachete balistice.

Un oficial israelian din IDF, citat de presa națională, spune că 99% din drone și rachetele lansate de Iran au fost interceptate.

02:11 Israelul plănuiește un „răspuns semnificativ” la atacul fără preceden al Iranului împotriva sa, a relatat Channel 12, care a citat duminică dimineață un înalt oficial israelian

02:00Avioanele iordaniene au distrus zeci de drone care zburau către Israel, au spus două surse regionale de securitate, potrivit Reuters.

Interceptări par să fi avut loc și deasupra Ammanului, capitala Iordaniei:

01:56 Imagini video încep să apară din Israel, cu sistemul Iron Dome care interceptează mai multe ținte undeva în zona estică a țării:

Interceptări deasupra Ierusalimului

01:54Imagini cu Iron Dome în acțiune, interceptând dronele iraniene deasupra Ierusalimului

01:51Mai multe explozii au fost auzite deasupra Ierusalimului, scriu AFP și Reuters. Televiziunea locală a relatat, potrivit unui martor Reuters, că sunt interceptări aeriene ale dronelor lansate de Iran.

01:41Trei oficiali americani citați de Reuters au spus că armata americană a doborât sâmbătă spre duminică drone iraniene, fără a preciza numărul exact sau locul. Anterior, un oficial israelian al apărării a declarat la Radioul Armatei că peste 100 de drone iraniene au fost deja interceptate în afara spațiului aerian israelian, scrie Times of Israel.

Dronele au fost doborâte de Statele Unite și Regatul Unit.

Iranul anunță după atac: „Chestiunea poate fi considerată încheiată”

01:39 Iranul anunță prin intermediul misiunii sale permanente la ONU, că atacul asupra Israelului a fost un răspuns la evenimentele din Damasc și că, după valul de drone și rachete de croazieră lansate spre Israel sâmbătă noapte, „chestiunea poate fi considerată încheiată”.

 • „Condusă în baza articolului 51 din Carta ONU privind apărarea legitimă, acțiunea militară a Iranului a fost un răspuns la agresiunea regimului zionist împotriva sediilor noastre diplomatice din Damasc. Chestiunea poate fi considerată încheiată. Cu toate acestea, în cazul în care regimul israelian va face o nouă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian, de care SUA TREBUIE SĂ SE ȚINĂ LA DISTANȚĂ”, se arată pe contul oficial de pe X al misiunii permanente a Iranului la ONU.

01:35Armata israeliană a recomandat cetățenilor din nordul Înălțimilor Golan ocupate, precum și din Nevatim, Dimona și Eilat să stea aproape de adăposturile antiaeriene din cauza unui posibil impact după lansarea de drone iraniene, relatează Reuters.

01:15Noi imagini cu ceea ce ar fi rachete balistice iraniene sunt distribuite pe rețelele de socializare

01:08 Avioane de război americane și britanice au doborât câteva drone iraniene cu destinația Israel deasupra zonei de frontieră Irak-Siria, a informat, fără a cita surse, postul de televiziune Channel 12, relatează Reuters.

01:00Hezbollah anunță lansarea de rachete spre Înălțimile Golan, ocupate de Israel, relatează AFP.

00:50„Apărarea antiaeriană a Egiptului este în alertă maximă”, a anunțat Al-Qahera News, citând o sursă de securitate la nivel înalt, în timp ce Iranul a lansat un atac cu drone și rachete împotriva Israelului, relatează AFP.

Iranul a lansat un prim val de rachete balistice

00:45 Iranul a lansat primul val de rachete balistice, susțin surse din cadrul gărzilor revoluționare, citate de presă.

00:41Imagini cu o rachetă de crozieră ce s-ar îndrepta spre Israel (n.r. imagini ce nu au putut fi deocamdată verificate).

00:28Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis că „regimul sionist rău intenționat al Israelului va fi pedepsit” după lansarea de către Iran a atacurilor cu drone împotriva Israelului.

00:26Libanul a anunțat și el că și-a închis temporar spațiul aerian, relatează Reuters.

Israelul ar fi început să intercepteze primele drone deasupra Siriei și Iordaniei

00:16Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de război israelian la sediul militar din Tel Aviv, relatează Reuters.

00:04Channel 12 relatează, fără a cita vreo sursă, că Israelul a început să intercepteze drone iraniene peste Siria și Iordania, relatează Times of Israel.Potrivit postului, Iranul a lansate aproximativ 100 de drone și rachete de croazieră

00:03Gărzile revoluționare iraniene spun că operațiunea „Promisiune adevărată” face parte din pedeapsa pentru crimele israeliene - presa de stat iraniană

00:00Teheranul a lansat un al treilea val de drone către Israel, scrie Times of Israel, citând presa legată de Iran.

23:59Iordania declară stare de urgență.Apărarea antiaeriană a Iordaniei era pregătită să intercepteze și să doboare orice dronă sau aeronave iraniene care încalcă spațiul său aerian, au declarat două surse regionale de securitate.

23:55Irakul, care se învecinează cu Iranul, a anunțat sâmbătă seara târziu închiderea spațiului său aerian și suspendarea traficului aerian.

Iranul a lansat sute de drone și a lansat și rachete de crozieră către Israel

23:54Compania aeriană El Al a anulat 15 zboruri programate pentru sâmbătă și duminică, în timp ce ostilitățile cu Iranul au crescut și Israelul și-a închis spațiul aerian ca măsură de precauție.

23:44Gărzile Revoluționare ale Iranului au declarat că a țintit locuri specifice din Israel prin lansarea de drone și rachete, presă de stat.

23:37Iranul a început un atac aerian împotriva Israelului, care probabil se va desfășura în câteva ore, a anunțat și Casa Albă sâmbătă, relatează Reuters.

Președintele Joe Biden este ținut la curent în mod regulat de echipa sa de securitate națională și este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și cu partenerii și aliații americani, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, într-un comunicat.

23:33Iordania își închide spațiul aerian „din motive operaționale” de astăzi la 20:00 UTC (23.00, ora României) până mâine la 02.00 (ora 05.00, ora României)

23:28Spațiul aerian israelian va fi închis aviației internaționale pentru sosiri și plecări de la ora 22:30 GMT, a anunțat autoritatea aeroporturilor, relatează Reuters.

23:22O serie de drone au fost văzute zburând din direcția Iranului peste provincia irakiană Sulaymaniya, au declarat sâmbătă pentru Reuters trei surse de securitate.

Iranul a lansat un atac cu drone către Israel

23:15Armata israeliană a confirmat că Teheranul a lansat mai multe drone spre Israel.

23:09Postul TV Canal 12 din Israel a raportat sâmbătă că Iranul a lansat zeci de aeronave fără pilot către ținte din Israel și că era de așteptat să ajungă în câteva ore, relatează Reuters.

Un expert intervievat de acest post de televiziune, generalul în retragere Amos Yadlin, a declarat că dronele erau echipate cu câte 20 kg de explozibili fiecare și că apărarea antiaeriană a Israelului este pregătită să le doboare.

23:04 Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seară că Israelul este pregătit pentru un atac direct din Iran și va răspunde în mod similar, relatează Times of Israel.

Gallant a spus că israelienii ar trebui să țină seama de orice ordine care ar putea fi emise de armată, care cartografiază rachetele care se îndreaptă asupra sa și alte amenințări aeriene, astfel încât publicul să știe dacă să se adăpostească.

Totodată, Israelul a plasat forțele armate în alertă totală din cauza unui posibil atac al Iranului.

Astfel, armata israeliană a anunțat sâmbătă închiderea școlilor din motive de securitate după amenințările Iranului de a răspunde atacului de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, pus pe seama Israelului.

De duminică, în prima zi a săptămânii în Israel, „activitățile de predare, excursii și ieșiri” școlare sau extrașcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o adresă video.

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă.