Premierul Benjamin Netanyahu a declarat sâmbătă seară că Israelul este pregătit pentru un atac direct din Iran și va răspunde în mod similar, relatează Times of Israel.

Benjamin NetanyahuFoto: JINI / Xinhua News / Profimedia
  • „Cetățeni ai Israelului, în ultimii ani, și cu atât mai mult în ultimele săptămâni, Israelul s-a pregătit pentru posibilitatea unui atac direct din Iran.
  • Sistemele noastre de apărare sunt implementate și suntem pregătiți pentru orice scenariu, atât în ​​apărare, cât și în atac. Statul Israel este puternic, IDF este puternică, publicul este puternic.
  • Apreciem SUA pentru că sunt alături de Israel, precum și pentru sprijinul acordat de Regatul Unit, Franța și multe alte țări”, a spus Netanyahu

Israelul a plasat forțele armate în alertă totală din cauza unui posibil atac al Iranului.

Astfel, armata israeliană a anunțat sâmbătă închiderea școlilor din motive de securitate după amenințările Iranului de a răspunde atacului de la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Damasc, pus pe seama Israelului.

De duminică, în prima zi a săptămânii în Israel, „activitățile de predare, excursii și ieșiri” școlare sau extrașcolare sunt suspendate, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, într-o adresă video.

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat că zeci de avioane de luptă au fost ridicate de la sol ca parte a stării de alertă.

Gărzile Revoluționare iraniene au confiscat sâmbătă o navă de marfă care naviga sub pavilion portughez, dar era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul, în strâmtoarea Ormuz.

IRNA a relatat că un elicopter al Gărzii a dus soldați la bordul navei, iar aceștia au preluat controlul asupra navei MSC Aries, care navighează sub pavilion portughez.

Potrivit relatărilor americane, Iran ar putea apela la grupări proxy pentru a lansa atacul.