Gărzile Revoluționare iraniene au confiscat sâmbătă o navă de marfă care naviga sub pavilion portughez, dar era închiriată de la o companie cu legături cu Israelul, în strâmtoarea Ormuz, a anunțat agenția de știri iraniană IRNA, la câteva zile după ce Teheranul a avertizat că ar putea închide traficului maritim în zonă, potrivit Reuters.

Stramtoarea OrmuzFoto: Google Maps

IRNA a relatat că un elicopter al Gărzii a dus soldați la bordul navei, iar aceștia au preluat controlul asupra navei MSC Aries, care navighează sub pavilion portughez.

Agențiile de securitate a transportului maritim au raportat anterior că o navă a fost confiscată de „autoritățile regionale” în strâmtoarea Ormuz dintre Emiratele Arabe Unite și Iran.

Nava este închiriată de compania de transport maritim internațional MSC de la Gortal Shipping, o filială a Zodiac Maritime, a anunțat Zodiac într-un comunicat, adăugând că MSC este responsabilă pentru toate activitățile navelor. Zodiac este parțial deținut de omul de afaceri israelian Eyal Ofer.

Incidentul are loc pe fondul tensiunilor regionale tot mai mari de la începutul ofensivei militare a Israelului în Gaza în octombrie. Israelul s-a confruntat în mod repetat cu grupurile aliniate Iranului din Liban, Siria, Irak și Yemen.

Iranul a amenințat că se va răzbuna pentru presupusele atacuri aeriene israeliene asupra consulatului său din Damasc, din 1 aprilie, care au ucis șapte ofițeri ai Gărzilor Revoluționare, inclusiv doi comandanți superiori.

Președintele american Joe Biden a declarat vineri că se așteaptă ca Iranul să atace Israelul „mai devreme, mai degrabă decât mai târziu” și a avertizat Teheranul să nu continue cu aceste planuri.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că „Iranul va suporta consecințele pentru că a ales să escaladeze în continuare această situație”, ca răspuns la rapoartele privind confiscarea MSC Aries.

Marți, șeful naval al Gărzilor Revoluționare, Alireza Tangsiri, a declarat că ar putea închide strâmtoarea Ormuz dacă va fi necesar. El a precizat că Iranul consideră o amenințare prezența Israelului în Emiratele Arabe Unite, cu care Israelul a stabilit relații diplomatice în 2020, ca parte a „Acordurilor Abraham” mediate de Statele Unite.

Gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, a perturbat comerțul global cu atacuri asupra transporturilor maritime în Marea Roșie în ultimele luni, argumentând că vizează navele legate de Israel, ca răzbunare pentru ofensiva militară a Israelului din Gaza. SUA și Marea Britanie au replicat cu mai multe atacuri asupra pozițiilor și infrastructurii Houthi.