România condamnă ferm atacul Iranului împotriva Israelului, este mesajul transmis duminică de preşedintele Klaus Iohannis, care face apel la evitarea unei escaladări a conflictului în zonă.

Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă și Marcel CiolacuFoto: Inquam Photos / George Călin

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare”, a transmis şeful statului, pe platforma X (fosta Twitter).

Și premierul Marcel Ciolacu a transmis duminică un mesaj, arătând că România este pe deplin solidară cu poporul israelian.

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac şi susţinem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetăţenilor săi”, a declarat premierul pe platforma X.

România este alături de Israel şi poporul israelian şi condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia, a transmis duminică preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Acesta face apel la evitarea escaladării situaţiei de securitate regională „deja extrem de dificilă”.

„România este alături de Israel şi poporul israelian şi condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia. Israelul are dreptul de a-şi asigura securitatea sa. Facem apel la evitarea escaladării situaţiei de securitate regională deja extrem de dificilă”, a scris Ciucă pe Facebook.

De ce a atacat Iranul

Iranul a lansat sâmbătă noaptea un atac major „fără precedent” asupra Israelului, lansând peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice.

Aproape toate proiectilele care au vizat Israelul au fost doborâte, susțin SUA și IDF.

Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.

Teheranul a invocat autoapărarea în fața repetatelor agresiuni militare ale Israelului, mai ales după atacul aerian asupra sediilor diplomatice iraniene din capitala siriană, Damasc.