Structura atacului iranian asupra Israelului este similară cu structura atacurilor rusești care au vizat în mod repetat Ucraina, arată o analiză a experților de la Institutul pentru Studiul Războiului, care subliniază că atacul Teheranului a avut obiectivul de a evalua cum poate evita apărarea SUA.

Prima pagina a cotidianului Jam-e Jam cu atacul iranian asupra IsraeluluiFoto: Rouzbeh Fouladi / Zuma Press / Profimedia

Potrivit ISW, iranienii au preluat în atacul de sâmbătă spre duminică asupra Israelului tactici ale Rusiei, precum și ale Houthi.

  • „Aceste lovituri rusești au încercat să determine pachetul optim pentru a pătrunde în apărarea antiaeriană și antirachetă occidentală. Rusia a experimentat combinații de rachete balistice și de croazieră alături de drone iraniene în Ucraina. Utilizarea de către Iran a dronelor și a rachetelor arată cum Iranul învață de la ruși să dezvolte metode de atac din ce în ce mai periculoase și mai eficiente împotriva Israelului. Iranul a folosit, de asemenea, atacurile Houthi din Marea Roșie pentru a perfecționa tacticile iraniene cu drone prin testarea apărării aeriene ale Marinei SUA. Atacurile iraniene în desfășurare oferă Iranului oportunități de a evalua eficacitatea diferitelor pachete de atacuri pentru a înțelege cum pot eluda și copleși mai eficient apărarea aeriană și maritimă a SUA”.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că aproximativ 350 de rachete și drone iraniene au fost trase asupra Israelului în atacul de peste noapte.

El spune că proiectilele aveau un total de 60 de tone de explozibili, care „ar putea provoca daune imense”.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a avertizat duminica aceasta că reacţia ţării sale va fi „mult mai puternică" în caz de „comportament imprudent" al Israelului, după atacul iranian fără precedent întreprins în timpul nopţii.