Iranul susţine că a informat Statele Unite cu privire la intenţia sa de a efectua o operaţiune împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal lansat la începutul lunii aprilie asupra consulatului iranian din Siria şi pus pe seama Israelului, relatează AFP. În același timp sursă diplomatică turcă a declarat pentru Reuters că SUA au transmis Iranului prin Ankara că operațiunea sa trebuie să fie „în anumite limite”.

Atac al Iranului asupra IsraeluluiFoto: Tomer Neuberg / Xinhua News / Profimedia

Iranul a informat Turcia de intenția sa de a desfășura operațiunea împotriva Israelului înainte de atacul de sâmbătă seară, a declarat duminică și o sursă diplomatică turcă pentru Reuters, adăugând că SUA au transmis Iranului prin Ankara că operațiunea sa trebuie să fie „în anumite limite”.

La rândul său,ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a spus că a anunțat SUA înainte de atac și s-ar fi fi angajat că va fi o operațiune „limitată”.

  • ​"Am anunţat Casa Albă într-un mesaj că operaţiunea noastră va fi limitată, minimă şi menită să pedepsească regimul israelian", a declarat duminică ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian.
  • „Cu aproximativ 72 de ore înainte de operațiunile noastre, ne-am informat prietenii și vecinii noștri din regiune că răspunsul Iranului împotriva Israelului era cert, legitim și irevocabil”, a mai spus acesta.

La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit cu ministrul turc de externe pentru a-i preciza că escaladarea în Orientul Mijlociu nu era în interesul nimănui.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat reporterilor, în cadrul unui briefing de presă de săptămâna aceasta, că Washingtonul continuă să fie îngrijorat de riscul de escaladare în regiune, în special după amenințările făcute de Iran față de Israel.

De altfel, președintele american Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că Statele Unite nu vor participa la nicio contraofensivă israeliană împotriva Iranului.

Iranul a lansat sâmbătă seara sute de drone și rachete asupra Israelului, ca răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului iranian din Siria la 1 aprilie. Armata israeliană a anunțat că au fost doborâte „peste 300” de proiectile și vehicule aeriene fără pilot cu ajutorul aliaților.

Liderul de la Casa Albă a dicutat sâmbătă noapte aproximativ 25 de minute cu Netanyahu, potrivit presei israeliene.

În cadrul discuției telefonice, Biden a sugerat că un răspuns la atacul Teheranului nu este necesar, iar înalți oficiali americani le-au spus omologilor lor israelieni că Statele Unite nu vor participa la un răspuns ofensiv împotriva Iranului, au relatat CNN și Wall Street Journal.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, a declarat duminică în cadrul emisiunii „This Week" de la ABC că Statele Unite vor continua să ajute Israelul să se apere, dar nu doresc un război cu Iranul.

La rândul său, Turcia a făcut apel duminică la „încheierea escaladării” din Orientul Mijlociu, spunând că se teme de un „război regional” după atacurile iraniene, potrivit AFP.

„Astăzi transmitem oficialilor iranieni și țărilor occidentale care au influență asupra Israelului mesajele noastre care solicită încetarea escaladării”, a scris Ministerul turc de Externe.