​Iordania și Israelul au purtat de-a lungul existenței mai multe războaie, dar acum când Iranul a atacat cu sute de drone și rachete Israelul, aviația iordaniană a intervenit și a neutralizat mai multe drone care urmau să atace teritoriul israelian, relateazăJerusalem Post.

Avioane de lupta F-16Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Imaginile filmate în cursul nopții de sâmbătă spre duminică în Iordania au prezentat interceptări ale dronelor de atac iraniene îndreptate spre Israel. Surse oficiale din Amman au confirmat pentru Reuters că avioanele de luptă iordaniene au neutralizat cu succes dronele.

Acest incident a subliniat transformarea Forțelor Aeriene Iordaniene dintr-un fost adversar într-un aliat critic al Israelului.

De-a lungul anilor, piloții israelieni au învins în mod constant avioanele iordaniene, cu lupte semnificative în timpul Războiului de Șase zile (1967). Forțele aeriene israeliene au distrus, de asemenea, zeci de avioane de luptă iordaniene la sol în timpul Războiului de șase zile.

În ciuda înfrângerilor repetate, piloții israelieni i-au respectat pe iordanieni pentru abilitățile lor superioare de zbor în comparație cu omologii lor egipteni și sirieni, susținuți de britanici care au fondat și echipat forțele aeriene ale Iordaniei. În timpul Războiului de Șase Zile, avioanele iordaniene Hunter au lansat atacuri asupra Netanya și Nahalal și chiar au reușit să distrugă un avion de transport israelian parcat pe aeroportul Sde Dov.

De când israelienii l-au ajutat pe regele Hussein în oprirea unei revolte palestiniene în 1970, cele două forțe aeriene nu s-au angajat în luptă. Chiar și în ajunul Războiului din Golf din 1991, când a fost întrebat despre potențiala opoziție din partea Forțelor Aeriene Iordaniene în cazul în care Israelul lovește Irakul, comandantul Forțelor Aeriene Avihu Ben-Nun a declarat dur: „Nu ar mai exista forțe aeriene iordaniene”.

După acordul de pace din 1995 încheiat de Iordania cu Israelul, SUA au echipat forțele aeriene iordaniene, care se chinuiau să-și înlocuiască avioanele învechite, furnizând zeci de avioane F-16 recondiționate. Iordanienii au achiziționat, de asemenea, avioane la mâna a doua din Belgia și Olanda, operand acum 64 de avioane în trei escadroane. Anul trecut, au plasat prima lor comandă pentru 12 F-16 noi, avansate, de la Lockheed Martin. Iordania a achiziționat și noi elicoptere Black Hawk.

În ultimii ani, Iordania a continuat să lovească în Siria ținte legate de traficul de droguri cu conexiuni cu Iranul.

Apărarea aeriană iordaniană, care se bazează încă pe sistemele de rachete Hawk vechi de decenii, a interceptat dronele iraniene folosindu-se de F-16.