Anunțul făcut de monarhia britanică privind boala regelui Charles al III-lea reprezintă o încălcare clară a protocolului regal și o distanțare de tradiție în condițiile în care inclusiv bunicul său a suferit de cancer și a ținut diagnosticul secret de public, explică Sky News.

Printul Charles si Regina Elisabeta a II aFoto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Istoric vorbind, familiile regale europene, dar și din alte părți ale lumii, au privit bolile ca un semn al slăbiciunii monarhului, obiceiul de a le ține sub tăcere persistând inclusiv în timpul domniei reginei Elisabeta.

Însă anunțul făcut luni de Palatul Buckingham privind boala regelui este unul „într-un fel în linie cu vremurile în care trăim”, potrivit corespondentului Dominic Waghorn de la Sky News.

„Bunicul regelui Charles, regele George al VI-lea, a murit de cancer pulmonar. Nimeni nu a știut că are cancer la plămâni și unii istorici cred că nici măcar el nu a știut asta, că doctorii nu i-au spus”, scrie Sky News.

Inclusiv în cazul reginei Elisabeta a II-a publicul britanic a fost informat că aceasta suferă de „probleme cu mobilitatea” doar cu câteva zile înainte ca ea să se stingă din viață în data de 8 septembrie a anului trecut.

„Din punct de vedere istoric, boala a reprezentat de fapt o cauză de slăbiciune iar această mentalitate a dăinuit până în secolele XX și XXI cu regina Elisabeta”, subliniază Waghorn.

El spune însă că regele Charles are o mentalitate diferită pe care a ilustrat-o de-a lungul deceniilor în care a deținut titlul de Prinț de Wales și că să păstreze secretă o astfel de informație importantă privind starea sa de sănătate nu este un lucru care să îl caracterizeze.

De altfel, Palatul Buckingham a notat că, deși regele Charles își dorește ca intimitatea să îi fie respectată în această perioadă, el a dorit să facă public diagnosticul de cancer întrucât a încercat de ani de zile să atragă atenția asupra bolii cu ajutorul organizațiilor sale caritabile.

Pe același subiect: