Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a anunţat luni Palatul Buckingham, precizând că nu este vorba de cancer de prostată, dar a fost descoperit în timpul operaţiei sale pentru prostata mărită.

Regele Charles al III-lea al Marii BritaniiFoto: GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

Tipul de cancer nu a fost dezvăluit, dar, potrivit Buckingham Palace, regele a început încă de luni „un program de tratament”, în cursul căruia a fost sfătuit de medici să-şi amâne sarcinile publice.

„În cursul recentei intervenţii în spital la care a fost supus regele pentru o hipertrofie benignă de prostată, s-a constatat o problemă distinctă”, iar „teste ulterioare au identificat o formă de cancer”, a arătat Palatul Buckingham într-un comunicat.

Palatul precizează totodată că suveranul „va continua, pe tot parcursul acestei perioade, să se ocupe de treburile statului şi de documente oficiale, ca de obicei”.

Nu au fost comunicate alte detalii privind stadiul cancerului sau un prognostic.

Urmărește LIVETEXT reacțiile la anunțul Casei Regale britanice:

23:38Charles al III-lea, o domnie amenințată de probleme de sănătate / Imaginea unui tată care muncea mult până adormea cu capul pe birou

23:03Regele va continua să se întâlnească săptămânal cu premierul

Regele va continua să se întâlnească săptămânal cu premierul Rishi Sunak, în ciuda diagnosticului de cancer, potrivit BBC.

De asemenea, se așteaptă ca regele să rămână disponibil pentru îndatoririle de stat, inclusiv pentru întâlnirile Consiliului Privat, corpul de miniștri și consilieri care îl țin la curent cu activitatea guvernului.

22:32Premierul canadian Justin Trudeau declară pe X: „La fel ca și canadienii din întreaga țară și oamenii din întreaga lume, mă gândesc la Majestatea Sa Regele Charles al III-lea, în timp ce urmează un tratament pentru cancer.

„Îi transmitem cele mai bune urări - și sperăm într-o recuperare rapidă și completă".

Canada este membră a Commonwealth-ului, iar regele rămâne șeful de stat al acestuia.

22:09Prințul William revine la îndatoririle publice

Între timp, biroul de presă al prinţului William a anunţat luni că prinţul moştenitor va reveni începând de miercuri la îndatoririle oficiale după ce şi soţia sa, Kate, a petrecut două săptămâni în acelaşi spital unde a fost internat și regele Charles, informează Reuters.

Prințesa de Wales a fost operată luna trecută pentru o afecţiune nespecificată, dar necanceroasă. Ea a suferit o operaţie abdominală şi a stat internată aproape două săptămâni, având nevoie acum de o recuperare mai lungă, estimată să dureze cel puţin până la sfârşitul lunii martie.

Prinţul William (41 de ani) şi-a amânat angajamentele pentru a ajuta la îngrijirea celor trei copii ai cuplului. El va participa miercuri, în prima sa zi de revenire la îndatoririle oficiale, la dineul de gală caritabil al Ambulanţei Aeriene din Londra, a precizat Palatul Kensington, în timp ce BBC a relatat că va efectua şi o învestitură la Castelul Windsor mai devreme în cursul zilei.

După ce a părăsit spitalul săptămâna trecută, biroul cuplului a informat că Kate face „progrese”, dar nu se aşteaptă ca ea să se întoarcă la activitatea publică decât după Paşte, în timp ce se recuperează. Regele Charles şi prinţesa de Wales fuseseră externaţi de la London Clinic în aceeaşi zi.

21:43Mesaje de la Biden și Trump

Președintele american Joe Biden a declarat luni că este „îngrijorat” pentru regele Charles al III-lea, indicând într-un scurt schimb de replici cu presa că abia acum a aflat de diagnosticul de cancer al monarhului britanic, potrivit AFP.

Fostul președinte Donald Trump, favorit pentru nominalizarea republicană, a declarat pe rețeaua sa de socializare Truth Social că regele este „un om minunat” și a precizat: „Ne rugăm pentru o recuperare completă și rapidă”.

21:31Prințul Harry îl va vizita pe Charles al III-lea în Marea Britanie

Prințul Harry, care locuiește în Statele Unite împreună cu familia sa, a vorbit cu tatăl său, regele Charles, în urma diagnosticului de cancer, și îl va vizita în Marea Britanie în următoarele zile, a anunțat agenția britanică de presă PA, care citează o sursă apropiată ducelui de Sussex.

21:08SUA reacționează la o „veste incredibil de tristă”

SUA tocmai au reacționat luni seară la vestea diagnosticului regelui. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a descris-o ca fiind o „veste incredibil de tristă” și a adăugat: „Îmi pare foarte rău pentru rege și familia sa”.

Gândurile administrației Biden sunt alături de rege și de familia regală, a adăugat el.

20:45 Regele a fost văzut ultima dată la biserică

Duminică dimineața, Regele Charles a participat la biserică alături de Regina Camilla în Sandringham, Norfolk - prima sa ieșire publică de la spitalizarea sa de trei nopți în urmă cu o săptămână.

El s-a întors acum la Londra de la Norfolk, unde a început tratamentul, potrivit BBC.

20:28 Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, Emma Little-Pengelly, spune că se va ruga pentru rege.

„Aș dori să îi urez Majestății Sale, Regele Charles, toate cele bune pentru tratamentul său”, spune ea. „Eu, la fel ca mulți oameni din întreaga Irlanda de Nord, îl voi păstra pe el și familia sa în rugăciunile mele”.

Prim-ministrul și viceprim-ministrul Irlandei de Nord dețin o funcție comună și au puteri egale.

Regele „rămâne deplin pozitiv”

Palatul Buckingham spune că regele „rămâne deplin pozitiv în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină cât mai curând posibil la îndatoririle publice depline”.

El îşi va amâna angajamentele publice şi este de aşteptat ca alţi membri de rang înalt ai familiei regale să-l înlocuiască pe durata tratamentului său.

Deşi îşi va întrerupe evenimentele publice, regele Charles, în vârstă de 75 de ani, îşi va continua rolul constituţional de şef de stat, informează BBC, preluat de News.ro.

El a fost văzut duminică la o slujbă religioasă în Sandringham, unde a salutat mulţimea.

Moharhul britanic, care a urcat pe tron la moartea mamei sale, la 8 septembrie 2022, a fost supus în urmă cu mai bine de o săptămână unei intervenţii chirurgicale la prostată într-un spital privat din Londra, unde a stat internat trei zile.

Regele a ales să facă public tratamentul său pentru prostata mărită, cu scopul de a încuraja mai mulţi bărbaţi să îşi facă controale, a declarat atunci Palatul Buckingham. Regele a fost încântat de faptul că a crescut gradul de conştientizare cu privire la această problemă, după ce site-ul serviciului public de sănătate a raportat o creştere a accesărilor legate de afecţiunile prostatei.

Citește și: