Charles al III-lea aștepta să devină rege de mai bine de 70 de ani. La 17 luni de la urcarea sa pe tron, vestea cancerului său a aruncat monarhia britanică în incertitudine, potrivit AFP.

Portretul oficial de incoronare al regelui Charles al III-leaFoto: Hugo Bernard-Royal Household / Shutterstock Editorial / Profimedia

Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, îi succedase automat mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la moartea acesteia, la 8 septembrie 2022.

Încoronat la 6 mai 2023, el s-a străduit de atunci să dea o imagine mai modernă unei monarhii pe care o dorea și el mai în ton cu vremurile, o provocare pentru un rege foarte activ, dar în vârstă, mai puțin popular decât mama sa, al cărei mister și dimensiune istorică îi lipsesc.

Unele dintre primele sale vizite au fost marcate de demonstrații antimonarhiste, de neimaginat sub Elisabeta a II-a.

Tensiunile cu fiul său Harry, care a părăsit familia regală pentru a se stabili în California împreună cu soția sa Meghan și care a scris anul trecut o autobiografie foarte critică, „The Substitute”, au aruncat deja o umbră asupra primelor luni ale domniei sale.

În dezacord cu tatăl său, Harry a participat singur la încoronare și a stat puțin.

Luna trecută, Charles al III-lea a anunțat că va fi supus unei intervenții chirurgicale pentru o hiperplazie benignă de prostată, încălcând tabuurile obișnuite cu privire la sănătatea monarhului. Tocmai după această intervenție a fost descoperit cancerul, anunțat fără alte detalii luni.

Interesul pentru mediul înconjurător...

Charles a rămas prinț moștenitor până la vârsta de 73 de ani, petrecându-și cu multiple pasiuni adesea umbrite de suișurile și coborâșurile din viața sa privată.

La vârsta de 20 de ani, a fost încoronat Prinț de Wales în cadrul unei ceremonii grandioase televizate.

A mers la Cambridge, unde a studiat antropologie, arheologie și istorie, și încă din 1970 s-a arătat preocupat de poluare și de deșeurile de plastic, într-un discurs care a prefigurat interesul său constant pentru viitorul planetei.

În timpul acestei lungi așteptări, a dezvoltat o pasiune pentru mediu, dezvoltarea durabilă, medicina alternativă, viața rurală și religie.

Viața privată i-a umbrit acțiunile

Timp de ani de zile, crizele mediatice din viața sa privată i-au umbrit acțiunile.

Divorțul său de prințesa Diana, după ce căsătoria lor s-a destrămat în 1981, a fost mediatizat pe larg.

A avut doi fii cu ea: William, moștenitorul, în 1982, și Harry, în 1984.

Diana a murit într-un accident de mașină la Paris în 1997, la un an după divorțul lor din 1996.

A trebuit să aștepte mulți ani înainte de a se căsători cu iubirea vieții sale, Camilla, în 2005, în cadrul unei ceremonii civile la Primăria Windsor. Regina Elisabeta nu a participat, dar a organizat o recepție pentru miri.

Camilla, acum regină, a fost încoronată la 6 mai 2023, alături de Charles al III-lea.

Fiii săi au povestit despre un tată care muncea foarte mult, uneori adormind seara la birou.

Sigur pe el, lui Charles al III-lea nu-i place să fie contrazis. Se dezlănțuie adesea, uneori la un simplu stilou care se scurge.

Nerăbdător, „vrea ca lucrurile să fie făcute până ieri”, a spus Camilla despre el.

Dar ea a povestit și despre un bunic care le citește nepoților săi Harry Potter, imitând vocile personajelor.

La fel ca mama sa, care a murit în septembrie 2022, Charles al III-lea a promis că va servi pentru tot restul vieții.

El rămâne mai puțin popular decât Elisabeta a II-a sau decât fiul său William și generează puțin entuziasm în rândul tinerilor, potrivit sondajelor de opinie.