Fermierii francezi au incendiat baloți de fân pentru a bloca parțial accesul la aeroportul Toulouse, marți, și au parcat tractoare pe autostrăzile din apropierea Parisului. Fermierii, care doresc și măsuri împotriva importurilor ieftine, caută mai mult sprijin de la noul premier Gabriel Attal, care își prezintă marți planurile politice, și de la ministrul agriculturii, care urmează să facă și el un anunț. În Belgia, fermierii plănuiesc să blocheze drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge din Belgia, în contextul în care în ultimele săptămâni fermierii din Europa, inclusiv din Germania, Polonia și România, au organizat și demonstrații. De asemenea, fermierii spanioli au anunțat că intenționează să iasă în stradă în februarie, în semn de protest față de reglementările europene stricte și de lipsa sprijinului guvernamental, relatează Reuters și AFP.

bocada fermierilor franceziFoto: Patrick Batard / AFP / Profimedia

„Orice s-ar întâmpla, suntem hotărâți să mergem până la capăt”, a spus fermierul Jean-Baptiste Bongard, în timp ce mulțimi de fermieri se înghesuiau în jurul unor mici incendii pe o autostradă din Jossigny, lângă Paris, blocată de tractoare la primele ore.

„Dacă mișcarea trebuie să dureze o lună, atunci va dura o lună”, a spus Bongard, care a preluat afacerea familiei în iulie și îi este greu să concureze cu producătorii străini care nu respectă aceleași reglementări.

O pancartă uriașă la protest, „Să salvăm agricultura”, a fost atașat unui vehicul.

În Longvilliers, tot lângă Paris, o autostradă a fost blocată cu tractoare și baloți de fân.

Prefectul regional a spus că fermierii au blocat accesul principal la aeroportul din Toulouse, dar că oamenii pot avea acces în continuare prin parcările din apropiere. BFM TV a spus că grămezi de fân și anvelope au fost incendiate la un sens giratoriu din fața aeroportului.

Fermierii din Franța, cel mai mare producător agricol al UE, spun că nu sunt plătiți suficient și sunt sufocați de reglementările excesive privind protecția mediului.

Macron vrea ca UE să ajute fermierii

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat marți că dorește ca Uniunea Europeană să reglementeze importurile de pui și cereale din Ucraina și să permită flexibilitate cu privire la unele dintre regulile agricole ale blocului pentru a ajuta la calmarea furiei în rândul fermierilor francezi.

„Am cerut să avem măsuri clare privind importurile din Ucraina pentru că astăzi avem lucruri în volum și calitate care destabilizază piața europeană, fie că este vorba de pui sau de cereale”, a spus Macron în timpul unei vizite de stat în Suedia.

Macron, vorbind în timpul unei vizite de stat în Suedia, a mai spus că nu dorește un proiect de acord comercial cu blocul Mercosur al țărilor sud-americane să fie semnat așa cum este acum.

Guvernul francez va încerca, de asemenea, să-i convingă pe colegii din UE să accepte să ușureze reglementările privind terenurile agricole necultivate.

„Am cerut lucruri foarte concrete pentru fermierii noștri”, a spus Macron, care va participa joi la un summit al liderilor UE la Bruxelles.

Protestele fermierilor se extind în UE

Protestele au loc de mai bine de o săptămână, dar au crescut în intensitate luni, înaintea unui summit UE de joi și speră că acțiunile lor și ale altor fermieri din Europa vor atrage atenția politicienilor concentrați pe ajutorul pentru Ucraina și bugetul blocului.

Protestele franceze vin după acțiuni similare din alte țări europene, inclusiv Germania și Polonia, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care extrema dreaptă, pentru care fermierii reprezintă o țintă, este văzută acumulând susținere.

În Belgia, fermierii supărați pe politicile UE de mediu și pe importurile ieftine, plănuiesc să blocheze de marți drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge din Belgia.

Protestatarii intenționează să blocheze accesul în portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, timp de cel puțin 36 de ore, începând cu ora 14.00 CET (13.00 GMT), a relatat ziarul, citând organizatorii și poliția, adăugând că blocarea drumurilor ar putea dura până miercuri seara.

Asociațiile de fermieri spanioli au declarat marți că intenționează să iasă în stradă în februarie, în semn de protest față de reglementările europene stricte și de lipsa sprijinului guvernamental, în timp ce tulburările continuă să se răspândească în toată Europa.

„Mobilizările vor avea loc cât mai curând posibil”, a declarat Pedro Barato, președintele Asaja, o asociație spaniolă care reprezintă aproximativ 200.000 de fermieri și crescători de vite, într-un interviu radio. „Acțiunile nu vor fi foarte diferite de ceea ce se întâmplă în alte țări ale UE”.

În Franța, guvernul, încercând să evite escaladarea protestelor și cu ochii pe alegerile europene, a renunțat deja la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă și a promis că va relaxa reglementările de mediu.

Importurile mari din Ucraina, pentru care UE a renunțat la cote și taxe de la invazia Rusiei și a reînnoit negocierile pentru încheierea unui acord comercial între UE și blocul sud-american Mercosur, au stârnit nemulțumirea față de concurența neloială.

Importurile sunt respinse pentru presiunea asupra prețurilor europene, dar care nu respectă standardele de mediu impuse fermierilor din UE.