Fermierii belgieni, indignați de creșterea costurilor, de politicile de mediu ale Uniunii Europene și de importurile de alimente ieftine, intenționează să blocheze, începând de marți, drumurile de acces la portul de containere Zeebrugge de pe coasta Mării Nordului, relatează cotidianul financiar De Tijd, citat de Reuters.

Fermierii belgieni au blocat o autostradă în semn de protestFoto: JULIEN WARNAND / AFP / Profimedia

Protestatarii intenționează să blocheze accesul în portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, timp de cel puțin 36 de ore, începând cu ora 14.00 CET (13.00 GMT), a relatat ziarul, citând organizatorii și poliția, adăugând că blocarea drumurilor ar putea dura până miercuri seara.

„Poliția a primit informații despre o acțiune în portul Zeebrugge", a declarat un purtător de cuvânt al autorității portuare. El a precizat că nu este clar ce va implica acțiunea.

Fermierii au perturbat, de asemenea, marți dimineață, traficul în apropierea graniței olandeze pe autostrada E19, un convoi de tractoare îndreptându-se spre orașul portuar Anvers, a declarat postul public de televiziune RTBF.

Premierul belgian Alexander De Croo urmează să se întâlnească marți cu asociațiile de fermieri.

În ultimele săptămâni, fermierii din întreaga Europă, inclusiv din Germania, Polonia, România și Franța, au manifestat împotriva a ceea ce ei numesc birocrație excesivă, costuri ridicate ale carburanților și concurență neloială, rezultate din politicile comerciale liberale ale Uniunii Europene.

Mișcarea de protest belgiană a fost stimulată de o indignare similară în Franța, unde fermierii furioși au instalat zeci de baraje rutiere și au perturbat din ce în ce mai mult traficul în jurul Parisului, punând guvernul sub presiune.

Căutând o cale de ieșire din criză, președintele francez Emmanuel Macron a declarat Comisiei Europene că era imposibil să încheie negocierile pentru un acord comercial cu blocul Mercosur din America de Sud.

Luni, fermierii belgieni au blocat autostrăzile din sudul Belgiei și au parcat tractoare în apropiere de Parlamentul UE din Bruxelles.