Directorul unui muzeu a provocat indignarea politicienilor, inclusiv a ministrului culturii din Italia, după ce a spuns că orașul Florența, capitala regiunii Toscana, a devenit „o prostituată” din cauza numărului masiv de turiști, relatează The Guardian.

Orașul FlorențaFoto: Walter Zerla / ImageSource / Profimedia

„Odată ce un oraș devine o prostituată, îi este greu să redevină virgin", a declarat jurnaliștilor Cecilie Hollberg, directorul Galleria dell'Accademia, muzeul de artă din Florența care adăpostește statuia lui Michelangelo, David.

„Florența este foarte frumoasă și aș vrea ca ea să se întoarcă la cetățenii săi și să nu fie strivită de turism", a adăugat istoricul german, care s-a plâns de lipsa magazinelor normale pe străzile pline de suveniruri.

Dar „este deja prea târziu", a mai spus ea, potrivit cotidianului La Repubblica, avertizând că dacă nu se va pune frână turismului, aceasta nu mai vede „nicio speranță".

Muzeul a transmis ulterior un comunicat de presă în care Hollberg și-a cerut scuze „pentru că a folosit cuvinte greșite” despre un oraș pe care îl iubește.

„Ceea ce am vrut să spun este că Florența trebuie să fie un martor pentru întreaga Italie al unui turism din ce în ce mai conștient, nu al unui turism de tip „lovește și fugi"", a spus ea.

Declarație „gravă și jignitoare"

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, a spus că declarația sa inițială a fost „gravă și jignitoare" pentru Florența și pentru întreaga Italie și a amenințat că va lua măsuri, afirmând că va „evalua toate inițiativele adecvate" în conformitate cu legislația în vigoare.

Guvernul naționalist al premierului Giorgia Meloni a fost acuzat că încearcă să promoveze mai mulți italieni în funcții culturale de top, precum și mai multe persoane care simpatizează cu opiniile sale de dreapta.

Anul trecut, miniștrii au aprobat o modificare care îi obligă pe șefii de operă să își părăsească posturile atunci când împlinesc vârsta de 70 de ani, o măsură privită pe scară largă ca o modalitate de a îndepărta anumiți străini din posturile lor.

Viceprimarul Florenței, Alessia Bettini, a intervenit și ea nemulțumită de declarația lui Hollberg, spunând că, dacă orașul ar fi o prostituată, „sunt atunci florentinii copiii unei prostituate și turiștii clienții unei prostituate?".

Fostul premier Matteo Renzi, senator de Florența, a declarat că Hollberg „ar trebui să își ceară scuze sau să demisioneze".

Turism „necontrolat” în Florența și Veneția

Directorul muzeului de artă se numără printre oficialii italieni care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul turismului necontrolat, în special în orașe precum Florența, unde centrul istoric este plin de lume în cea mai mare parte a anului, și Veneția.

Veneţia şi laguna sa nu au mai fost adăugate pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol, a decis anul trecut Comitetul Patrimoniului Mondial reunit la Riad, conform AFP și Agerpres.

Anunțul a venit la două zile după decizia Veneţiei de a introduce din 2024, de probă, o taxă de cinci euro pe care turiştii care petrec doar o zi în Oraşul Dogilor vor trebui să o plătească. Obiectivul principal al acestei măsuri este de a descuraja vizitatorii de o zi, care contribuie la aglomerarea oraşului celebru în întreaga lume pentru operele sale de artă, podurile şi canalele sale.

În 2024, această taxă ce poate fi plătită online, va fi introdusă pentru maximum 30 de zile în care numărul de turişti este în mod tradiţional mai mare, în special în weekend-urile cu punte din primăvară şi în perioada verii. Vor fi scutite de această taxă persoanele sub 14 ani şi turiştii care petrec cel puţin o noapte la faţa locului.

Veneţia, oraş insular fondat în secolul al V-lea şi care a devenit o mare putere maritimă în secolul al X-lea, se întinde pe 118 insuliţe. Oraşul şi laguna sa au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în anul 1987.