Trei rezidenți născuți în străinătate au dat în judecată Japonia luni, acuzând guvernul național și autoritățile locale că acceptă folosirea interogatoriilor ilegale de către poliție pe baza „profiling”-ului rasial, relatează Reuters.

Straini in JaponiaFoto: David Mareuil / AFP / Profimedia Images

Avocații celor 3 afirmă că plângerea formulată de aceștia reprezintă prima de acest fel depusă într-o instanță japoneză, ea venind în contextul în care țara insulară a înregistrat o creștere accentuată a numărului de cetățeni străini pe care i-a acceptat pentru a acoperi locurile de muncă rămase neocupate din cauza declinului demografic de lungă durată.

Procesul survine de asemenea în contextul reaprinderii dezbaterilor despre ce înseamnă să fii și să arăți ca un japonez după ce săptămâna trecută o tânără născută în Ucraina și naturalizată de Japonia a câștigat concursul „Miss Japonia”.

Avocații celor 3 bărbați au depus plângerea la o instanță din capitala Tokyo, cerând ca guvernul și autoritățile locale din mai multe regiuni japoneze să recunoască faptul că este ilegal ca ofițeri ai poliției să oprească și interogheze persoane doar pe baza rasei, naționalității sau a etniei lor.

Reclamanții susțin că au suferit prejudicii morale în urma unor interogatorii repetate din partea poliției, despre care spun că au fost efectuate doar în virtutea etniei lor. Avocații bărbaților spun că această practică încalcă Constituția Japoniei.

Bărbații acuză că sunt opriți de poliția japoneză doar din cauza modului în care arată

Unul dintre reclamanți, un bărbat de origini indiene care trăiește în Japonia de mai bine de 20 de ani și a obținut statutul de rezident permanent, afirmă că a fost interogat de poliție de nenumărate ori și că a ajuns să îi fie teamă să mai iasă din casă din acest motiv.

„Nu am știut până recent ce înseamnă să te izolezi de societate. Simt că mă ascund în locuința mea de fiecare dată după ce termin munca”, afirmă bărbatul identificat doar cu prenumele său, Matthew.

Syed Zain, care s-a născut în Pakistan dar a primit cetățenia japoneză după ce s-a mutat în țară cu familia sa când era copil, a spus că speră că acest caz va duce la schimbări pozitive în societate în contextul în care numărul japonezilor născuți în alte țări este în creștere.

La fel ca Matthew, al treilea reclamant nu a dorit să își dea numele de familie din cauza temerilor legate de hărțuire. Însă acesta, numit Maurice, afirmă că are speranța că plângerea depusă în instanță va atrage atenția opiniei publice japoneze cu privire la problemă și că va duce în cele din urmă la rezolvarea sa.

„Vreau ca ei (japonezii) să înțeleagă că asta se întâmplă în fiecare zi, este un fapt cotidian, și trebuie să facem ceva să o prevenim”, a spus Maurice cu privire la opririle și interogările atribuite profilării rasiale.

Plângerea solicită de asemenea 3 milioane de yeni (în jur de 20.250 de dolari) pentru fiecare reclamant.