Desemnarea tinerei de origine ucraineană Karolina Shiino drept câştigătoare a concursului Miss Japonia în această săptămână a declanşat o dezbatere pe reţelele de socializare despre ce înseamnă a fi şi a arăta japonez, scrie Reuters.

Concurs de frumuseteFoto: Nattawat Chearananta | Dreamstime.com

Modelul în vârstă de 26 de ani, care s-a născut în Ucraina, trăieşte în Japonia de peste 20 de ani şi este cetăţean japonez naturalizat. De-a lungul anilor, Japonia şi-a deschis şi mai mult porţile pentru străini, ca modalitate de a inversa declinul natalităţii, una dintre cele mai scăzute din lume.

„Trăiesc ca o persoană japoneză, dar au existat bariere rasiale şi numeroase cazuri în care nu am fost acceptată. Sunt pur şi simplu plină de recunoştinţă că am fost cu adevărat acceptată astăzi ca persoană japoneză”, a declarat Shiino în lacrimi, într-o japoneză fluentă, după ce a fost încoronată luni Miss Japonia, scrie Agerpres, citând Reuters.

Desemnarea tinerei drept Miss Japonia a provocat controverse pe rețelele de socializare, unde mai multe persoane s-au întrebat dacă Shiino este cu adevărat imaginea Japoniei. „Deci, cineva care nu are o picătură de sânge japonez şi nu are nicio urmă de „japonezitate” va reprezenta femeile japoneze”, a fost unul dintre mesajele postate pe platforma X.

Alţii au fost de părere că tânăra are dreptul să reprezinte ţara în care trăieşte. „Dacă ai cetăţenie japoneză, atunci eşti o japoneză. Nu asta este tot ceea ce este de spus? Ce mai e de demonstrat?”, a scris un alt utilizator pe X.

Aceste reacții amintesc de controversa pe care a generat-o Ariana Miyamoto, o tânără cu mama japoneză şi tatăl afro-american, care a reprezentat Japonia la concursul Miss Univers în 2015.

Shiino speră însă că oamenii vor vedea dincolo de aspectul ei. Pe site-ul concursului de frumuseţe, ea a scris că este japoneză în spirit.

(Foto: Dreamstime.com)