Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat sâmbătă, la summitul Mișcării Nealiniate din Uganda, că „dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat trebuie să fie recunoscut de toți” și că orice „negare” este „inacceptabilă”, potrivit AFP.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU Foto: Seth Wenig / AP / Profimedia

„Refuzul de a accepta soluția celor două state pentru israelieni și palestinieni și negarea dreptului poporului palestinian la un stat sunt inacceptabile”, a declarat Guterres, înainte de a continua: „Acest lucru ar prelungi la nesfârșit un conflict care a devenit o amenințare majoră la adresa păcii și securității globale, exacerbând polarizarea și încurajând extremiștii din întreaga lume”.

„Dreptul poporului palestinian de a-și construi propriul stat trebuie să fie recunoscut de toți”, a subliniat secretarul general al ONU.

Războiul a fost declanșat de un atac fără precedent al Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului, care s-a soldat cu 1.140 de morți, majoritatea civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice în acel moment, iar 132 se află încă în Gaza, dintre care cel puțin 25 ar fi fost ucise, potrivit unor estimări recente ale autorităților israeliene. Aproximativ o sută de persoane au fost eliberate în timpul unui armistițiu la sfârșitul lunii noiembrie.

În Fâșia Gaza, peste 24.000 de persoane au fost ucise de bombardamentele și operațiunile militare israeliene, în marea lor majoritate femei, copii și adolescenți, potrivit Ministerului Sănătății al mișcării Hamas, care se află la putere în Gaza.

Luni, Antonio Guterres a cerut o „încetare imediată a focului umanitar” în Gaza.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului și principalul susținător al acestuia în războiul împotriva Hamas, și-au reiterat recent sprijinul pentru crearea unui stat palestinian, provocând disensiuni cu guvernul premierului Benjamin Netanyahu.

Pe același subiect: