O navă grecească pentru transport de marfă a fost lovită marți de o rachetă houthi în largul coastelor Yemenului, la o zi după un atac similar al rebelilor yemeniți împotriva unei nave americane, pe fondul unor tensiuni sporite în Marea Roșie și în apele învecinate, potrivit AFP.

Rebeli houthi cu portretul lui ​Abdul Malik al-HouthiFoto: MOHAMMED HUWAIS / AFP / Profimedia

În ultimele săptămâni, rebelii yemeniți houthi, susținuți de Iran, și-au intensificat atacurile în această zonă împotriva navelor pe care le suspectează că ar avea legături cu Israelul, susținând că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, care se confruntă de mai bine de trei luni cu un război între mișcarea islamistă Hamas și Israel.

Atacurile din această mare, prin care trece 12% din comerțul mondial, au determinat Statele Unite și Marea Britanie să atace vineri și sâmbătă rebelii din Yemen, care au ripostat luni trăgând o rachetă asupra unei nave cargo americane, fără a provoca răniți sau pagube majore.

Marți, nava sub pavilion maltez „a fost lovită de o rachetă în timp ce traversa sudul Mării Roșii, îndreptându-se spre nord”, a precizat compania privată de asigurări maritime Ambrey, adăugând că nava și-a continuat drumul.

În prima parte a serii, rebelii Houthi au revendicat atacul asupra navei, afirmând că au efectuat o operațiune „țintită” folosind „mai multe rachete” și avertizând că vor continua atacurile „pentru a apăra Yemenul și în solidaritate cu poporul palestinian”.

Potrivit unui comunicat al rebelilor, nava se îndrepta spre Israel când a fost vizată în largul coastelor Yemenului, după ce „echipajul său a refuzat apelurile repetate (...) și mesajele de avertizare din partea forțelor navale (ale acestora)”.

Nu există răniți...

O sursă din cadrul Ministerului grec al Marinei a declarat că nava care a fost vizată este „Zografia” și că aceasta naviga din Vietnam spre Israel cu 24 de membri ai echipajului la bord.

„A suferit pagube limitate la impact”, a adăugat aceeași sursă, precizând că atacul a avut loc la aproximativ 120 de kilometri nord-vest de Yemen, că nu se aflau marinari greci la bord și că nimeni nu a fost rănit.

Marți, la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveția), consilierul pe probleme de securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite încearcă să „creeze condițiile pentru o detensionare” în regiune după recentele lovituri americane în Yemen.

„Nu căutăm un conflict regional, nici pe departe”, a spus el.

Situația din Marea Roșie va afecta transportul de gaz natural lichefiat (GNL), „ca toate celelalte mărfuri comerciale”, a avertizat la Davos premierul Qatarului, Mohammed ben Abdelrahmane Al-Thani.

Pe același subiect: