Atacurile devastatoare ordonate de Joe Biden în Yemen au venit după săptămâni de avertismente transmise de americani forțelor Houthi: „Încetați să atacați navele de transport de pe Marea Roșie, altfel...”, scrie Reuters. Cu toate acestea, gruparea Houthi a continuat să tragă cu drone și rachete, părând să provoace Statele Unite să își pună în aplicare amenințările.

Sute de mii de yemeniți au ieșit în stradă în sprijinul Houthi și contra SUAFoto: AP / AP / Profimedia

Atitudinea lor a generat câteva întrebări pentru experți: Au vrut Houthi un război cu America? Și dacă da, de ce?

Gerald Feierstein, fost ambasador al SUA în Yemen, se numără printre cei care cred că Statele Unite le-au oferit Houthi exact ceea ce își doreau: o luptă.

„Au încercat să provoace SUA”

„Categoric, au încercat să provoace SUA să riposteze. Au fost încrezători că pot rezista la orice am avea de gând să facem. Au văzut și că au câștigat sprijinul populației", a declarat Feierstein pentru Reuters.

Houthi, care controlează cea mai mare parte a Yemenului de aproape un deceniu, au declarat că cinci luptători au fost uciși într-un total de 73 de lovituri aeriene.

Ei au promis să riposteze și să continue atacurile lor asupra transportului maritim, despre care spun că au ca scop susținerea palestinienilor împotriva Israelului, o cauză populară în Yemen.

Armata americană a anunțat vineri noapte că a lansat un alt atac vizând, iar Biden a spus că ar putea fi și alte lovituri.

După primele lovituri americane și britanice împotriva țintelor Houthi din Yemen, imaginile filmate de televiziunea al-Masirah a Houthi a arătat sute de mii de oameni din Sanaa scandând împotriva Israelului și Statelor Unite. Mulțimile s-au adunat și în alte orașe yemenite.

„Loviturile voastre asupra Yemenului sunt terorism. Statele Unite sunt diavolul", a declarat Mohammed Ali al-Houthi, membru al Consiliului Politic Suprem Houthi, în fața manifestanților.

Statele Unite sunt un altfel de adversar față de Arabia Saudită

Experții spun că o mare parte din încrederea Houthi provine din faptul că au rezistat ani de zile atacurilor din partea Arabiei Saudite.

Dar o campanie condusă de SUA împotriva grupului ar putea fi foarte diferită.

Generalul-locotenent american Douglas Sims, directorul Statului Major Întrunit, a declarat joi presei că loviturile au lovit 28 de locații cu peste 150 de rachete.

Trecând în revistă daunele provocate, el a spus că sperase că Houthi să nu facă lucruri care să atragă o astfel de ripostă.

„Bănuiala mea este că, dacă operai un lansator de rachete balistice noaptea trecută, cu siguranță nu ai fi vrut această lovitură. Aș vrea să sper că ei nu au vrut ca noi să lovim", a spus Sims.

Gruparea a ajuns o adevărată forță sub conducerea lui al-Houthi

Abdul Malik al-Houthi, liderul enigmatic al luptătorilor Houthi din Yemen, se revendică drept urmaș al Profetului Mahomed. În discursuri și predici preînregistrate, el afirmă că mișcarea sa este sub asediu din cauza religiei sale.

Al-Houthi și-a făcut o reputație de comandant feroce pe câmpul de luptă înainte de a se impune ca șef al mișcării Houthi, luptători de munte care se războiesc cu o coaliție militară condusă de Arabia Saudită din 2015.

Acest conflict a ucis zeci de mii de oameni, a devastat economia Yemenului și a aruncat în foamete milioane de oameni.

Sub conducerea lui al-Houthi, în vârstă de 40 de ani, gruparea a ajuns la zeci de mii de luptători și a căpătat un arsenal uriaș de drone militare și rachete balistice, furnizate în mare parte de Iran.

Probabil că vor riposta

În urma loviturilor, Sims și alți oficiali americani au recunoscut că Houthi își vor pune probabil în practică amenințările de a riposta.

Vineri, Houthi a lansat o rachetă balistică anti-navă în Marea Roșie, a declarat Pentagonul.

Un oficial american, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că, departe de a fi descurajați, Houthi ar putea considera numărul probabil scăzut de morți în rândul luptătorilor lor în urma atacurilor ca fiind un succes pentru grupare, chiar dacă le-au fost degradate capacitățile militare.

„Definiția succesului depinde cu adevărat de perspectiva personală", a declarat oficialul.

Pe fondul tensiunilor în creștere, prețul petrolului Brent a crescut vineri cu 1%, din cauza îngrijorării că aprovizionarea ar putea fi perturbată. Datele de urmărire a navelor comerciale au arătat că cel puțin nouă petroliere s-au oprit sau au deviat din Marea Roșie.

Neagă că sunt marionetele Iranului, deși de acolo au armamentul

Michael Mulroy, fost adjunct al secretarului apărării pentru Orientul Mijlociu în timpul administrației Trump, a spus că Pentagonul ar trebui să se pregătească pentru acțiuni militare suplimentare.

„Statele Unite ar trebui să înceapă să planifice amplificarea răspunsului nostru la noi atacuri în Marea Roșie sau în Siria și Irak", a declarat el.

„Iar IRGC-ul iranian ar trebui să fie inclus în aceste ținte", a adăugat el, folosind acronimul pentru Corpul Gardienilor Revoluției din Iran.

Iranul susține forțele Houthi, ce fac parte din „axa sa regională de rezistență" - o rețea de grupări susținute de Iran care include grupul militant palestinian Hamas și milițiile din Irak și Siria.

Statele Unite acuză Iranul că a permis atacurile Houthi din Marea Roșie, furnizând capacități militare și informații pentru a le efectua.

Houthi neagă că sunt marionete ale Teheranului și spun că luptă împotriva unui sistem corupt și a agresiunii regionale.

„Nu trebuia să le dăm Houthi ce vor, însă exact asta am făcut"

Cu toate acestea, Feierstein avertizează că sfidarea arătată de Houthi față de Statele Unite și aliații săi contribuie la consolidarea imaginii lor în Orientul Mijlociu, o îngrijorare pe care o au și unii oficiali americani actuali.

„La nivel regional, crește vizibilitatea Houthi. Îi plasează în prima linie al afiliaților iranieni din `Axa rezistenței`", a declarat Feierstein.

„Nu trebuia să le dăm Houthi ceea ce vor, însă este exact ceea ce am făcut", a adăugat el.