Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, după loviturile americano-britanice contra pozițiilor Houthi din Yemen, că Occidentul vrea să transforme Marea Roșie într-o „baie de sânge”, transmit AFP și Reuters.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„Toate aceste acțiuni constituie o folosire disproporționată a forței”, a declarat șeful statului turc, acuzând Occidentul că vrea să „creeze o baie de sânge pe Marea Roșie”.

Vorbind cu jurnaliștii din Istanbul după rugăciunile de vineri, Erdogan a spus că Turcia a auzit prin diferite canale de comunicare că Houthi desfășoară o „apărare de succes” împotriva Statelor Unite și Marii Britanii.

„Toate aceste acțiuni (loviturile americane și britanice) reprezintă o utilizare disproporționată a forței. Această utilizare disproporționată a forței este în prezent efectuată de către SUA și Israel în Palestina. Iranul analizează cum să se protejeze împotriva tuturor acestor acțiuni”, a spus președintele turc, potrivit TRT Haber.

„Regatul Unit a făcut întotdeauna pași în acest proces împreună cu America și continuă să facă acest lucru. În prezent, acestea sunt dornice să transforme Marea Roșie într-o baie de sânge”, a adăugat el.

Reacția lui Erdogan vine după ce Statele Unite și Marea Britanie au lansat în noaptea de joi spre vineri atacuri aeriene și maritime împotriva țintelor militare Houthi din Yemen, ca răspuns la loviturile mișcării asupra navelor din Marea Roșie.

Gruparea Houthi a transmis vineri că loviturile contra ei nu vor rămâne „nepedepsite sau fără răspuns”. Purtătorul de cuvânt al grupării a declarat că au fost desfășurate 73 de lovituri ce au ucis cinci dintre luptătorii săi și au rănit alți șase.

De asemenea, acesta a spus că forțele Houthi vor continua să blocheze trecerea navelor prin Marea Roșie și Marea Arabiei.