Rebelii Houthi au lansat o rachetă anti-navă „ca represalii” la loviturile americane și britanice asupra pozițiilor rebelilor din Yemen, a declarat vineri un general american, citat de AFP.

Luptatori Houthi in capitala YemenuluiFoto: Hani Mohammed / Associated Press / Profimedia Images

„Știm că au tras cel puțin o rachetă ca represalii”, a declarat reporterilor generalul Douglas Sims, din cadrul Statului Major Interarme al SUA, adăugând că racheta nu a lovit nicio navă.

Statele Unite și Marea Britanie au vizat 30 de obiective Houthi, cu un total de peste 150 de lovituri, a precizat generalul Sims.

Oficialul american a declarat că se așteaptă la „încercări de represalii” din partea rebelilor yemeniți care au adoptat o „retorică destul de virulentă”.

„Fiecare țintă pe care am lovit-o noaptea trecută a fost asociată” cu încercările houthi de a împiedica „libertatea de navigație în Marea Roșie”, a adăugat el.

Pe fondul războiului dintre Israel și Hamas, tensiunile au crescut brusc în Marea Roșie, care a fost scena a numeroase atacuri asupra navigației comerciale de către rebelii yemeniți susținuți de Iran începând din noiembrie.

Rebelii Houthi susțin că vizează nave legate de Israel, în semn de solidaritate cu Fâșia Gaza.

Un oficial houthi de rang înalt a avertizat mai devreme vineri că „toate interesele americane și britanice (au devenit) ținte legitime” pentru rebeli în urma atacurilor.

Aflați la putere într-o mare parte a Yemenului, rebelii houthi, apropiați de Iran, au promis că își vor continua atacurile până când populația din Gaza, care este complet asediată de Israel, va avea un acces mai mare la ajutorul umanitar.

Pe același subiect: