O navă cargo americană a fost lovită luni de o rachetă lansată de rebelii Houthi în largul coastelor Yemenului, potrivit Washingtonului, la o zi după ce un alt atac care a vizat un distrugător american în sudul Mării Roșii a fost pus tot pe seama rebelilor yemeniți, potrivit AFP.

Imagini publicate de grupul Houthi din Yemen arată militanți în timp ce deturnează o navă de marfă în apropiere de Yemen, în sudul Mării RoșiiFoto: Houthi Group press Service / UPI / Profimedia

În jurul orei 16:00 (13:00 GMT), rebelii „Houthi susținuți de Iran au lansat o rachetă balistică anti-navă (...) și au lovit M/V Gibraltar Eagle, o navă de marfă sub pavilionul Insulelor Marshall”, deținută de un armator american, a precizat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom).

„Nava nu a raportat răniți sau daune semnificative și își continuă călătoria”, a adăugat acesta.

Rebelii din Yemen au revendicat luni atacul

Houthi „au desfășurat o operațiune militară care a vizat o navă americană în Golful Aden, cu o serie de rachete navale adecvate”, a anunțat purtătorul lor de cuvânt militar, Yahya Saree, descriind navele americane și britanice drept „ținte ostile”.

Potrivit Agenției britanice pentru siguranță maritimă (UKMTO), cargoul „a fost lovit de sus de o rachetă” la sud-est de orașul Aden, în sudul Yemenului.

Rebelii houthi, care controlează mari porțiuni din Yemen, și-au intensificat în ultimele săptămâni atacurile asupra navelor pe care le suspectează că ar avea legături cu Israelul, perturbând traficul maritim în această zonă vitală pentru comerțul mondial. Ei pretind că acționează în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, unde Israelul și Hamas sunt în război din 7 octombrie.

Potrivit companiei britanice de risc maritim Ambrey, nava lovită în largul Adenului se îndrepta spre Canalul Suez.