Un tribunal din Moscova a închis miercuri clubul de noapte Mutabor pentru 90 de zile după ce a găzduit o petrecere controversată „aproape nud” înainte de Crăciun, potrivit Politico.

Clubul Mutabor, MoscovaFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

O petrecere „aproape nud” a celebrităţilor din 21 decembrie, la un club de noapte din Moscova, organizată într-un moment în care Rusia este angajată în războiul cu Ucraina, iar autorităţile promovează o agendă socială din ce în ce mai conservatoare, a provocat o reacţie neobişnuit de rapidă şi de puternică.

Un rapper care a venit acoperit doar cu o şosetă pentru a-şi ascunde pudoarea a fost amendat, condamnat la închisoare, apoi obligat să se înroleze în armata rusă, după ce un tribunal din Moscova a decis că evenimentul a avut ca scop „propagarea relațiilor sexuale netradiționale”.

Sponsorii unora dintre cei mai cunoscuţi artişti din Rusia au rupt contractele, iar preşedintele Vladimir Putin se pare că nu este deloc încântat.

Imaginile de la petrecere s-au răspândit rapid pe reţelele sociale ruseşti, provocând indignarea comentatorilor pro-război şi a oficialilor naţionalişti.

Asaltul Rusiei asupra Ucrainei a mers mână în mână cu o reprimare reînnoită a comunității sale LGBTQ+, inclusiv o lege extinsă împotriva promovării a ceea ce numește relații sexuale „netradiționale”.

Autoritățile ruse o prezintă ca pe o luptă existențială împotriva valorilor occidentale degenerative.

Cine a organizat petrecerea

Petrecerea din clubul de noapte Mutabor din Moscova a fost organizată de bloggeriţa Anastasia (Nastya) Ivleeva, iar la ea au participat vedete, care au venit în diferite „stadii de dezbrăcare”. Este vorba despre celebrităţi care sunt de ani de zile elemente de bază în programele de divertisment ale televiziunii de stat.

Ivleeva, care a devenit între timp unul dintre cele mai cunoscute nume din Rusia şi care a purtat la petrecere bijuterii în valoare de 23 de milioane de ruble (251.000 de dolari), într-o perioadă în care unii ruşi se zbat să se descurce cu traiul de pe o zi pe alta, a publicat două clipuri video în care îţi cere scuze public.

În cel de-al doilea, ea spune plângând că regretă ce a făcut şi că merită tot ceea ce a primit, dar speră că i se poate acorda „o a doua şansă”.

De atunci, a dispărut ca una dintre figurile publice ale marelui operator rus de telefonie mobilă MTS, autorităţile fiscale au deschis o investigaţie care implică o potenţială pedeapsă cu cinci ani închisoare, iar un tribunal din Moscova a acceptat o plângere din partea unui grup de persoane care îi cer să le plătească 1 miliard de ruble (10,9 milioane de dolari) daune pentru „suferinţă morală”.

Dacă vor avea succes, reclamanţii vor ca banii să ajungă într-un fond de stat care sprijină veteranii de război din Ucraina.

Și jurnalista rusă Ksenia Sobceak, despre care se crede că a fost botezată de președintele Vladimir Putin, și-a cerut scuze după ce a participat la petrecerea vedetelor de la Moscova care a declanșat un val de indignare în Rusia, relatează Business Insider.