Jurnalista rusă Ksenia Sobceak, despre care se crede că a fost botezată de președintele Vladimir Putin, și-a cerut scuze după ce a participat la petrecerea vedetelor de la Moscova care a declanșat un val de indignare în Rusia, relatează Business Insider.

Ksenia Sobceak (centru)Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Sobceak, o jurnalistă, fostă candidată la prezidențiale și cunoscut personaj al vieții mondene din Rusia a fost una dintre numeroasele vedete care au participat pe 21 decembrie la petrecerea cu cod vestimentar „aproape goi” și la care biletul de intrare a fost de 11.000 de dolari.

Petrecerea a declanșat controverse uriașe și un val de critici în Rusia după ce imagini cu participanții îmbrăcați sumar au apărut în presă și pe rețelele de socializare. Atât politicieni, cât și oficiali și ruși de rând au criticat, printre altele, luxul afișat în timpul petrecerii în condițiile greutăților economice cu care se confruntă țara și în contextul realității pentru soldații care luptă în Ucraina.

Vacio, unul dintre cei mai celebri raperi ruși, a fost condamnat la 15 zile de închisoare pentru tulburarea liniștii publice și „propagandă” LGBT după ce a participat la petrecere complet gol, cu excepția unui ciorap plasat în zona intimă, potrivit The Washington Post.

Site-ul rusesc independent Meduza relatează că alți participanți s-au trezit cu contracte și spectacole anulate, în timp ce organizatoarea petrecerii, influencerița Anastasia Ivleeva, a fost chemată în instanță într-un proces colectiv în care i se cere să plătească 11 milioane de dolari unei organizații caritabile pentru veteranii ruși.

Ivleeva, la fel ca alte vedete care au participat la petrecere, și-a cerut scuze într-un mesaj video publicat pe rețelele de socializare.

Însă Sobceak a avut inițial o reacție sfidătoare, afirmând în propriul mesaj publicat la doar o zi după petrecere că „unde și când merg adulții cu fundurile lor este problema lor personală”. Ea a mai afirmat că războaie și crime au loc mereu într-un colț al lumii și că asta nu înseamnă că alți oameni nu pot bea șampanie.

Ea a distribuit alături de postarea sa o înregistrare video de la petrecere cu o femeie care purta o rochie deschisă în spate până la fund.

Petrecerea vedetelor de la Moscova a provocat un val de indignare în Rusia

Reacţia violentă din partea autorităţilor, a aleşilor şi a bloggerilor pro-Kremlin, a presei de stat şi a grupurilor legate de Biserica Ortodoxă a dominat titlurile ziarelor timp de câteva zile, luând locul articolelor despre creşterea preţurilor la ouă şi despre inflaţie.

„În ţară se desfăşoară un război, dar aceste bestii, gunoaie, organizează toate acestea, aceste brute cărora nu le pasă ce se întâmplă”, a declarat Vladimir Soloviov, cel mai proeminent propagandist de televiziune din Rusia, într-o postare pe Telegram.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că evenimentul i-a „pătat” pe cei care au luat parte la el, dar aceştia au acum şansa de a lucra la spălarea propriei lor imagini, potrivit site-ului de ştiri Ura.ru.

După ce indignarea publică nu s-a temperat nici câteva zile mai târziu, Sobceak a publicat un nou mesaj video, afirmând de data aceasta că o parte din participanți au fost mai lipsiți de inhibiții decât s-ar fi așteptat să întâlnească la o petrecere organizată de Ivleeva și că evenimentul de pe 21 decembrie a fost marcat de „mult prost gust”.

Sobceak a criticat și faptul că imagini de la petrecere au apărut în spațiul public, dar că nu ar trebui făcuți țapi ispășitori toți participanții din cauza unui „accident stupid”.

„Îmi cer scuze dacă cineva s-a simțit jignit de înfățișarea mea”, a mai spus jurnalista, care a mers la petrecere într-o rochie semi-transparentă.

Cine este Ksenia Sobceak, considerată fina lui Putin

Jurnalista este cunoscută pentru legătura sa cu președintele Putin, tatăl ei, Anatoli Sobceak, fiind creditat cu lansarea lui Vladimir Putin pe scena politică națională din Rusia. Deși Putin sau administrația sa prezidențială nu au confirmat niciodată că el a botezat-o pe Ksenia, zvonurile în acest sens persistă de ani de zile în Rusia și unele site-uri independente ce operează din afara țării o descriu direct drept „fina lui Putin”.

Liderul de la Kremlin a lăudat-o chiar în 2017, când ea a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale împotriva sa. Sobceak a obținut 1,7% din voturile exprimate după o campanie electorală în care a evitat să îl critice pe Putin și a militat în termeni vagi pentru o „schimbare”.

Ea a avut de mai multe ori probleme cu autoritățile ruse după începerea războiului din Ucraina, refugiindu-se temporar în Lituania în octombrie anul trecut după ce poliția a deschis o anchetă penală pe numele ei pentru distribuirea de informații false.

Agenţia TASS a comunicat însă că ancheta împotriva sa ar avea legătură cu „finanţarea de către stat” a unor festivaluri şi că ea ar putea fi acuzată în baza unui articol din legislaţia rusă care prevede pedepse cu trei ani de închisoare.

Ea s-a întors însă în Rusia la doar câteva zile după ce a părăsit țara. Unii observatori au considerat că Kremlinul a încercat să îi reabiliteze complet imaginea în vara acestui an, când Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a anunțat pe 15 iulie că Sobceak a fost vizată de o tentativă de asasinat, alături de șefa postului Russia Today, Margarita Simonian.

„Ea a scăpat mereu cu lucrurile pe care le-a făcut, fiind dintotdeauna înțeles că administrația prezidențială a lui Putin s-a asigurat că nu are probleme prea mari”, a declarat Jade McGlynn, un cercetător specializat în politica rusă, pentru Business Insider.