Serviciul de securitate al Rusiei, FSB (ex KGB) a anunţat sâmbătă că a dejucat presupuse tentative, susținute de Ucraina, de asasinare a două proeminente jurnaliste ruse, Margarita Simonian şi Ksenia Sobciak, a relatat agenția rusă de presă Interfax, citată de Reuters.

Margarita SimonianFoto: RT / WillWest News / Profimedia

FSB afirmă că a reținut vineri un număr neprecizat de persoane care ar fi desfăşurat activităţi de recunoaştere în apropiere de locuinţele şi locurile de muncă ale celor două jurnaliste.

UPDATE

  • Autoritățile din Rusia anunță că au arestat şapte persoane în acest caz, scrie Reuters.
  • Agenția oficială de știri Tass a informat că un tribunal din Moscova a deschis sâmbătă proceduri penale împotriva a şapte persoane - cinci minori și doi adulți.
  • Cei șapte au fost puși sub acuzare pentru că au fost „motivați de ură națională” într-un complot „susţinut de Ucraina” de ucidere a jurnalistelor Margarita Simonian şi Ksenia Sobciak.
  • Instanţa rusă a aprobat plasarea în detenție până la 14 septembrie, sub acuzaţia penală de „huliganism”, a cinci minori născuţi în 2005 şi 2006 şi a doi bărbaţi, despre care afirmă că fac parte dintr-un grup organizat, conform agenției Tass.

Reuters notează că aceste informații nu au fost comentate deocamdată de către Ucraina, care în trecut a negat orice implicare în asasinarea unor personalităţi pro-război în Rusia.

Potrivit agenției Interfax, care citează FSB-ul, persoanele arestate ar fi recunoscut că au pregătit atacuri împotriva celor două femei în numele Ucrainei şi că li s-a promis o recompensă de 1,5 milioane de ruble (16.620 de dolari) pentru fiecare.

Margarita Simonian, şefa postului public RT şi o cunoscută susţinătoare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a postat pe Telegram un mesaj privind presupusul complot, ea îndemnând serviciile de securitate: „Continuaţi să lucraţi, fraţilor!”.

Ksenia Sobciak este la rândul ei o cunoscută jurnalistă şi prezentatoare TV, care a candidat și la preşedinţie în 2018.

Ksenia Sobciak (Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Image / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Două personalităţi pro-război din Rusia, jurnalista Daria Dughina şi bloggerul militar Vladlen Tatarski, au fost ucişi în ultimul an în atacuri cu bombă pe teritoriul Rusiei, asasinate pe care Moscova le-a atribuit Ucrainei, în timp ce Kievul a negat acest lucru şi le-a prezentat ca fiind mai degrabă dovezi ale conflictelor interne ruseşti.

În luna mai a acestui an, un proeminent scriitor naţionalist rus, Zahar Prilepin, a fost rănit într-un atentat cu bombă în care a fost ucis şoferul său. Anchetatorii au afirmat că un suspect reţinut a recunoscut că a acţionat din partea Ucrainei.

Citește și:

_____

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro