Cunoscuta prezentatoare de televiziune şi jurnalistă rusă Ksenia Sobciak a părăsit Rusia în noaptea de marți spre miercuri şi a intrat în Lituania prin Belarus, au anunţat surse din cadrul organelor de ordine citate de agenţia oficială rusă de presă TASS, preluată de Rador.

Ksenia SobciakFoto: Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

„Sobciak a părăsit Moscova marţi noapte târziu. Concomitent, ea a cumpărat bilete de avion de pe internet către Dubai, iar astăzi spre Turcia. A făcut asta pentru a-i deruta pe agenți. Dar până la urmă s-a dus în Lituania prin Republica Belarus” - au precizat sursele citate, conform TASS.

Potrivit informaţiilor, agenţii aveau asupra lor decizia anchetatorului de reținere a Kseniei Sobciak, dar aceasta a reușit să scape.

Anterior, au fost anunţate percheziții la locuinţa de la ţară a Kseniei Sobciak, aflată în regiunea Moscovei, în dosarul deschis împotriva directorului său comercial, Kirill Suhanov.

Reprezentanţii organelor de ordine au transmis că anchetatorul Direcției Generale a Ministerului Afacerilor Interne din Moscova se va adresa miercuri Tribunalului Tver din capitala rusă cu cererea de alegere a măsurii preventive în cazul acestuia.

Pe canalul său de Telegram, Ksenia Sobciak a dat de înţeles că acest dosar care a determinat percheziţia este unul motivat politic şi are legătură cu un documentar realizat de ea despre aplicarea torturii în închisorile din Rusia.

Directorul său comercial a fost arestat pe 25 octombrie sub acuzaţia de extorcare.

La începutul acestei luni, aceeași agenție de presă TASS informa, citând o sursă neidentificată din cadrul forţelor de ordine, că Sobciak este vizată de o anchetă penală din cauza unei informaţii pe care poliţia o consideră a fi „fake news”.

Cine e Ksenia Sobciak

Ksenia Sobciak (40 de ani) este fiica fostului primar al oraşului Sankt-Petersburg Anatoli Sobciak, mentor politic al preşedintelui rus Vladimir Putin. Ea a fost implicată timp de mai mulţi ani în politica de opoziţie liberală şi a candidat împotriva lui Putin la preşedinţie în 2018.

Ea găzduieşte un canal YouTube cu peste 3 milioane de abonaţi. De asemenea, canalul de Telegram al Kseniei Sobciak, care difuzează adesea informaţii critice la adresa politicii guvernului rus, numără 1,4 milioane de abonaţi, însă ea rămâne un nume controversat printre activiştii de opoziţie din Rusia, unii dintre ei susţinând că ea menţine legături cu Kremlinul.

Ksenia Sobciak a evitat până acum urmărirea penală, dar autorităţile au cercetat-o în trecut pentru difuzarea aşa-numitei „propagande LGBT” şi a unor declaraţii în care susţinea că peninsula Crimeea este ucraineană după anexarea acesteia de către Rusia în 2014.

Citește și: