Armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului, a anunţat vineri un militar ucrainean de rang înalt. Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forțelor Kievului în estul și sudul țării.

Război în Ucraina. Soldat ucrainean în regiunea DonețkFoto: Muhammed Enes Yildirim / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 507, LIVETEXT:

22:30Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seară: „Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Nu putem lăsa niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie”

„Unul dintre cele mai teribile lucruri pe care le aduce războiul este separarea... Nu putem lăsa niciunul dintre oamenii noştri, niciun oraş şi niciun sat sub ocupaţie rusă. Oriunde continuă ocupaţia rusă, domnesc violenţa şi umilirea oamenilor. Le sunt recunoscător tuturor partenerilor noştri - fiecărui lider, fiecărui politician, fiecărei personalităţi publice, fiecărei ţări care ne sprijină cu adevărat în faptul că numai eliberarea completă a întregului nostru teritoriu ucrainean va permite restabilirea deplină a ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a spus el.

21:25Putin spune că principalul obiectiv al acordului privind cerealele ucrainene „nu a fost atins”

20:58Coreea de Sud va majora ajutorul acordat Ucrainei la 150 de milioane de dolari

În timpul primei sale vizite la Kiev, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a anunțat că Seulul va crește ajutorul pentru Ucraina la 150 de milioane de dolari.

"Anul trecut, guvernul Republicii Coreea a alocat 100 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina. Anul acesta, acest sprijin se va ridica la 150 de milioane de dolari", a declarat Yoon în timpul conferinței de presă comune cu președintele Volodimir Zelenski.

"Anul trecut, am furnizat veste antiglonț, căști de protecție și alte muniții necesare. Sperăm că anul acesta nivelul ajutorului nostru va fi mai mare", a spus Yoon.

20:14Cealaltă revelație a lui Prigojin (de Andreas Umland)

În timpul revoltei, liderul mercenarilor ruși a pus la îndoială propaganda Kremlinului prin care se justifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Critica sa urmează un pattern mai vechi de declarații lămuritoare făcute de diverși imperialiști ruși despre regimul lui Putin.

19:46Serviciul de grăniceri al Ucrainei a confirmat sâmbătă că mercenari ai grupării Wagner au sosit în Belarus din Rusia vecină, transmite BBC.

DPSU spune că evaluează câţi „militanţi” sunt în Belarus, care are, de asemenea, graniţă cu Ucraina, precum şi locaţia exactă şi obiectivele acestora.

19:31Cum manipulează propaganda rusă narațiunile despre NATO și summitul de la Vilnius?

Agitprop portretizeză NATO ca pe o alianță antirusească care a nutrit planuri de lungă durată pentru a lansa un atac asupra Rusiei. Propagandiștii descriu frecvent NATO ca fiind o organizație agresivă și invazivă care provoacă în mod deliberat Rusia prin exerciții militare regulate, încercând să instige la război. Aceștia susțin că implicarea NATO în conflictele globale nu face decât să le alimenteze și mai mult și să destabilizeze regiunile, în loc să promoveze pacea.

18:38Președintele Bulgariei atacă din nou Kievul: „Ucraina insistă să lupte în acest război”

Ucraina l-a criticat pe președintele pro-rus al Bulgariei pentru declarațiile sale potrivit cărora Kievul este de vină pentru războiul actual al Rusiei și că furnizarea de arme către Ucraina nu face decât să prelungească conflictul.

Președintele Rumen Radev declarase vineri reporterilor, în timpul unei conferințe de presă în care a vorbit despre recentul summit NATO, că a dorit „să spună clar că Ucraina insistă să lupte în acest război”.

18:17 Un convoi mare cu tehnică și luptători din armata privată Wagner a fost văzut intrând în Belarus dinspre Rusia sâmbătă dimineața devreme, a raportat un grup de monitorizare, după ce Ministerul Apărării din această țară a declarat că a planificat ca mercenarii și forțele armate ale Minskului să efectueze exerciții militare comune, potrivit AP și The Guardian.

Kirilo Budanov susține că are surse din birourile lui Putin

17:55 Președintele Volodimir Zelenski a transmis un mesaj cu privire la vizita, la Kiev, a președintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol.

  • „În timpul acestei vizite, prima din istoria relațiilor noastre, discutăm despre tot ceea ce este important pentru viața normală și sigură a oamenilor, pentru ordinea internațională bazată pe reguli. Întoarcerea adulților și copiilor deportați, punerea în aplicare a Formulei de Pace și pregătirea Summitului Global pentru Pace, securitatea alimentară și energetică și cooperarea economică ... Sunt sigur că împreună vom da mai multă forță națiunilor noastre și pozițiilor globale ale Ucrainei și Republicii Coreea”.

17:18 „Nu e ușor să ucizi. Rușii nu au nicio șansă”: Cum decurge contraofensiva ucraineană lângă Bahmut - un reportaj al agenției France-Presse

16:52 FSB susține că a dejucat tentative de asasinare împotriva a două jurnaliste ruse cunoscute - Margarita Simonian şi Ksenia Sobciak

16:08Kirilo Budanov, şeful spionajului militar ucrainean: „Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri de Putin. De aceea, de obicei, ştim ce se întâmplă”

Pentru un şef al serviciilor de informaţii care conduce operaţiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul războiului cu Rusia, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, şi-a construit un profil neobişnuit de public, pe care l-a folosit pentru a-şi transmite mesajul şi pentru a ameninţa Rusia de la distanţă, scrie agenția internațională de presă Reuters, care a realizat săptămâna aceasta un interviu cu oficialul ucrainean.

15:12Președintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire telefonică cu președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre acordul privind cerealele din Marea Neagră și despre o inițiativă de pace africană privind Ucraina, a anunțat sâmbătă Kremlinul.

În ceea ce privește acordul privind cerealele, care expiră luni, Putin i-a reiterat lui Ramaphosa că angajamentele de eliminare a obstacolelor din calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești nu au fost încă îndeplinite, a precizat Kremlinul, citat de The Guardian.

14:30Statele Unite nu au dat încă permisiunea de a antrena piloții Ucrainei pe avioane de luptă F-16.

O coaliție de 11 națiuni, condusă de Danemarca și Olanda, a fost de acord în mod oficial să instruiască ucrainenii pentru a pilota avioane F-16 și, eventual, alte avioane de luptă, în cadrul summitului NATO de la Vilnius, Lituania, din această săptămână. Oficialii europeni au declarat că speră să înceapă programul în luna august în Danemarca, iar un centru de pregătire va fi înființat și în România, scrie Politico.

Președintele sud-coreean efectuează o vizită surpriză în Ucraina

13:49Locuitorii din regiunea Șumî vor putea să se evacueze gratuit și să primească asistență materială la stațiile de sosire, a anunțat Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar din Ucraina.

13:28Ucraina a doborât 10 drone rusești începând de vineri

Forțele ucrainene au doborât 10 drone rusești în întreaga țară vineri și în cursul nopții, au anunțat forțele aeriene.

Într-o postare pe Telegram, forțele aeriene ucrainene au adăugat că Moscova a lansat șase drone Shahed, de fabricație iraniană, spre sudul și estul Ucrainei în timpul nopții, dintre care patru au fost doborâte. Nu a oferit imediat detalii despre eventuale victime sau pagube, a relatat AP.

12:58Comandantul suprem al Ucrainei, generalul Valerii Zalujnii, a recunoscut că forțele ucrainene au interdicție să lovească obiective militare rusești din Rusia folosind armament occidental.

The Washington Post l-a citat pe Zalujnii spunând că Ucraina folosește arme de producție internă pentru a lovi ținte militare rusești din Rusia, din cauza îngrijorărilor occidentale. Zalujnii a reiterat, de asemenea, intenția Ucrainei de a elibera Crimeea.

12:25Autoritățile ruse l-au reținut pe fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Mihail Poliakov, care ar fi administratorul mai multor canale populare de Telegram care acoperă politica internă a Kremlinului, potrivit celui mai recent buletin al ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) .

11:55Președintele sud-coreean efectuează o vizită surpriză în Ucraina

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a efectuat sâmbătă o vizită surpriză în Ucraina, în timpul căreia a vizitat orașul Bucha, scena unui masacru de civili atribuit armatei ruse, înainte de o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, a anunțat președinția, potrivit AFP.

Trupele de la Kiev îi forțează pe ruși să părăsească pozițiile din sud

11:15ISW: Putin vrea să păstreze luptătorii Wagner și să-l elimine pe Prigojin

Dictatorul rus Vladimir Putin speră să păstreze împreună forțele mercenare Wagner sub conducerea unui nou comandant și să taie legăturile grupului cu Evgheni Prigojin, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa analiză.

11:03Alexandr Sladkov, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia, spune că singura modalitate ca Rusia să câștige este să blocheze granița dintre Ucraina și Polonia.

Sladkov nu știe însă și cum ar putea face Rusia acest lucru. El aduce apoi exemple de când Rusia a reușit să blocheze granița și când nu a reușit.

10:52Statul Major General: Rusia a pierdut 237.180 de soldați în Ucraina

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat la 15 iulie că Rusia a pierdut 237.180 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă în februarie 2022, cu un număr estimat de 590 de victime la 14 iulie.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea:

  • 4.102 tancuri,
  • 8.019 vehicule blindate de luptă,
  • 7.036 de vehicule și cisterne
  • 4.463 de sisteme de artilerie,
  • 680 de sisteme de rachete cu lansare multiplă,
  • 425 de sisteme de apărare aeriană,
  • 315 avioane,
  • 310 elicoptere,
  • 3807 drone
  • 18 ambarcațiuni.

Rachete antiaeriene portabile pentru soldații români

10:41ANALIZA Ministerului britanic al Apărării: Șefii de rang înalt din Rusia vor fi probabil din ce în ce mai criticați de către subordonați

Conducerea militară a Rusiei se va confrunta probabil cu critici tot mai mari din partea subordonaților, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Ministerul a dat exemplu demiterea generalului-maior Ivan Popov, care a fost eliberat de la conducere după ce a a criticat dur conducerea militară rusă într-un videoclip destinat trupelor sale și scurs în presă.

09:46 Trupele de la Kiev îi forțează pe ruși să părăsească pozițiile din sud, afirmă Ucraina / Rușii ar fi pierdut 200 de soldați azi

Un general ucrainean de rang înalt a raportat noi progrese pe frontul de sud al războiului, afirmând că trupele sale „scot sistematic rușii de pe pozițiile lor”, potrivit The Guardian.

Reuters relatează că generalul Oleksander Tarnavski, comandantul forțelor ucrainene din sud, a declarat sâmbătă pe Telegram că pierderile inamicului din ultimele 24 de ore sunt în jur de 200 de soldați.

09:15Aderarea Ucrainei la NATO ar putea doar să prelungească și chiar să escaladeze războiul -ANALIZĂ Sky News

Există mai multe modalități prin care se poate asigura securitatea Ucrainei pe termen scurt, iar multe dintre acestea vor fi mai puțin provocatoare decât o aderare la NATO în timpul desfășurării ostilităților, spune analistul militar britanic Sean Bell în analiza sa de pe Sky News.

Cine este „Sedoi”, mercenarul veteran pe care Putin l-a propus la comanda grupului Wagner?

09:05Rachete antiaeriene portabile pentru soldații români - România ar putea să se alăture unui proiect lansat de Franța pentru a obține rachete Mistral mai repede, spune MBDA

România duce o lipsă cruntă de sisteme portabile antiaeriene, acele sisteme denumite MANPADS (MAN Portable Air Defense System) cu care soldații de pe câmpul de luptă să contracareze amenințările aeriene - de la elicoptere și avioane, la drone inamice. O licitație pentru astfel de sisteme a fost lansată încă de anul trecut, dar nimic nu s-a concretizat încă. Producătorul de rachete european MBDA, care a intrat la licitație cu o ofertă, atrage însă atenția că la nivel european Franța lui Macron a lansat un nou program-cadru pentru o achiziție centralizată de rachete Mistral, iar dacă România s-ar alătura inițiativei ar putea derula o astfel de achiziție mult mai repede.

08:27SUA sunt „foarte aproape” de o decizie privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acțiune (ATACAM) Ucrainei

Unul dintre cei mai importanți consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul că Kievul ar putea adăuga în curând sisteme de rachete tactice ale armatei (ATACM) la arsenalul său de arme, potrivit CNN.

08:06 Ministrul britanic al Apărării spune că au fost interpretate greşit comentariile sale aparent critice la adresa Ucrainei

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a spus vineri că declaraţiile sale potrivit cărora Occidentul ar dori să vadă mai multă recunoştinţă din partea Kievului pentru ajutorul oferit au fost interpretate greşit.

08:00Cine este „Sedoi”, mercenarul veteran pe care Putin l-a propus la comanda grupului Wagner?

„Sedoi” este un veteran cu multe decoraţii în războaiele Rusiei din Afganistan şi Cecenia. El provine din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, şi a fost fotografiat alături de preşedinte, conform Reuters.

SINTEZA ULTIMELOR 24 DE ORE

  • Armata ucraineană a avansat în cadrul contraofensivei sale cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului, a anunţat vineri un militar ucrainean de rang înalt.
  • Zelenski afirmă că Rusia „desfășoară toate resursele posibile” împotriva trupelor din est și sud. Volodimir Zelenski a declarat că ucrainenii trebuie să înțeleagă că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansarea forțelor Kievului în estul și sudul țării.
  • Rusia nu dă semne că ar avea de gând să schimbe cursul războiului său împotriva Ucrainei, a declarat vineri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce miniştrii de externe din peste 20 de ţări, inclusiv din SUA şi Rusia, s-au întâlnit în capitala Indoneziei pentru reuniunea anuală a organizaţiei ASEAN, centrată pe teme de securitate.
  • Numărul militarilor ruși din Belarus a scăzut foarte mult, a declarat vineri Serviciul de Stat al Gărzii de Frontieră din Ucraina, potrivit CNN. Ucraina a înregistrat până de curând aproximativ 2.000 de militari ruși staționați pe terenurile de antrenament din Belarus, dar în prezent „aproape toate trupele rusești au fost retrase de pe teritoriul Belarusului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, Andrii Demcenko.
  • Putin vrea să participe la un summit la Johannesburg, dar Africa de Sud vrea să stea deoparte. Vladimir Putin dorește să participe luna viitoare la un summit economic la Johannesburg, dar țara încearcă cu disperare să îl convingă să nu participe pentru a evita consecințele juridice și diplomatice ale mandatului său de arestare internațional, a declarat vineri vicepreședintele Africii de Sud.
  • „Amenințarea Rusiei de a folosi arme nucleare nu este atât de mare”. Șeful de cabinet al lui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a declarat reporterilor că există întotdeauna o amenințare că Rusia va folosi arme nucleare pentru a opri contraofensiva, dar că aceasta nu este foarte mare în acest moment.
  • Erdogan spune că el şi Putin sunt de acord cu prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră / Kremlinul, surprins: „Nu am făcut nicio declaraţie în acest sens”.

-----------------

Evenimentele de vineri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro