Ucraina l-a criticat pe președintele pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev, pentru declarațiile sale potrivit cărora Kievul este de vină pentru războiul actual al Rusiei și că furnizarea de arme către Ucraina nu face decât să prelungească conflictul.

Preşedintele bulgar Rumen RadevFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Președintele Rumen Radev declarase vineri reporterilor, în timpul unei conferințe de presă în care a vorbit despre recentul summit NATO, că a dorit „să spună clar că Ucraina insistă să lupte în acest război”.

„Dar ar trebui să fie de asemenea clar că factura este plătită de întreaga Europă”, a adăugat el.

Comentariile lui Radev fac parte din eforturile sale continue de a ține Bulgaria în afara sprijinului militar comun al UE pentru Ucraina, potrivit AP.

Ambasada Ucrainei la Sofia a declarat sâmbătă, într-o declarație, că Kievul face toate eforturile posibile pentru a restabili pacea și a respins poziția lui Radev potrivit căreia furnizarea de arme Ucrainei alimentează și prelungește războiul.

A pune războiul pe seama Ucrainei, care „a fost atacată în mod perfid de vecinul său nordic, este una dintre cele mai comune teze de susținere a propagandei rusești și a războiului hibrid în Europa”, a declarat ambasada.

Președintele Rumen Radev s-a plâns recent că vizita liderului ucrainean Volodimir Zelenski la Sofia, săptămâna trecută, nu a fost convenită cu el și că a aflat după ce acesta a fost deja invitat. Radev a comentat că ar fi putut să nu se întâlnească cu el, dar ar fi fost un semnal rău, potrivit Mediapool.

„În această situație, cel mai ușor ar fi fost să nu am o astfel de întâlnire, dar acesta nu este un semnal bun pentru Bulgaria, mai ales față de cei 300.000 de bulgari din Ucraina”, a comentat el.

Radev, pus la punct la Sofia de Zelenski

Zelenski a vizitat Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina și care caută totodată modalități de a-i vinde Kievului echipamente nucleare civile.

Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.

Strânși de-o parte și de alta a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în haine militare s-a așezat cu expresii impasibile, scăpând ocazional câte o grimasă și luând note, față în față cu echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”, relatează Politico.

Zelenski i-a dat replica cu un dispreț atent măsurat. „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?”

„Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect”, i-a spus el cu un sarcasm tăios, în vreme ce Radev, timorat, își găsea din când în când refugiu în caietul din fața lui.