Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns joi în Bulgaria, în prima sa vizită în această ţară, a anunţat premierul bulgar Nikolai Denkov. Zelenski a fost invitat în Bulgaria, stat membru al UE şi al NATO, de către noul guvern prooccidental al ţării.

Volodimir Zelenski in BulgariaFoto: Nikolay DOYCHINOV / AFP / Profimedia
  • 17:03 Președintele bulgar Rumen Radev, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse, a reiterat în timpul unei întâlniri dintre delegațiile oficiale ale celor două țări că se opune predării de armament către Ucraina, ceea ce a dus la un schimb aprins de replici cu omologul său ucrainean.

„Tocmai am semnat o declarație importantă de sprijin din partea Bulgariei pentru Ucraina. Această declarație este un pas important în dezvoltarea relațiilor noastre, dar nu accept predarea muniției, mai ales din rezervele armatei bulgare”, i-a spus Radev lui Zelenski, care era așezat vizavi de el la masa discuțiilor, potrivit presei bulgare.

„Mediul de securitate este suficient de alarmant și în regiunea noastră, este și mai grav pentru noi toți că conflictul se extinde și capătă noi dimensiuni”, a mai spus acesta, adăugând că luptele devin din ce în ce mai acerbe și duc la „moartea a tot mai mulți oameni, inclusiv bulgari din comunitatea din Ucraina”.

„Conflictul se transformă într-un război de uzură, care afectează nu numai economia Ucrainei, ci și a tuturor țărilor europene și exacerbează tensiunile sociale. Continui să susțin că acest conflict nu are o soluție militară. Tot mai multe arme nu conduc la soluții”, a mai declarat Rumen Radev, citat de presa de la Sofia.

„Oamenii din Bulgaria înțeleg că acesta este un război, nu un conflict”, i-a răspuns Volodimir Zelenski, adăugând că dacă ar fi vorba despre un simplu „conflict”, atunci milioane de ucraineni nu ar fugi din țară din cauza agresiunii ruse.

„Trebuie subliniem acest lucru. Avem dreptul la asta pentru că războiul este pe teritoriul nostru”, a adăugat el.

Referitor la opoziția lui Radev față de furnizarea de armament și muniții Ucrainei, Zelenski a remarcat că „este bine să le dai oamenilor capacitatea de a se apăra, ca să nu vină războiul la tine. Nu există distanță pentru război”.

„Doamne ferește să fiți în locul meu. Dacă nu ați primi armament în ajutor, ce ați face? Ați spune: 'Putin, ia teritoriile bulgare?'. Nu, dumneavoastră, ca președinte, nu ați permite un compromis”, i-a spus Zelenski omologului său bulgar.

  • 13:11 Kremlinul a susținut că vizita lui Zelenski la Sofia demonstrează că Kievul face tot posibilul să atragă cât mai multe țări în conflict. Dmitri Peskov a declarat că discuții precum cele purtate de Zelenski în Bulgaria nu vor afecta în mare măsură rezultatul „operațiunii militare speciale" din Ucraina
  • 13:05 Preşedintele ucrainean a ajuns la Sofia cu un avion Airbus al guvernului bulgar ce l-a luat de la Chişinău. Potrivit programului anunţat de Sofia, el va avea convorbiri şi cu ministrul afacerilor externe Maria Gabriel, care este şi vicepremier, şi se va întâlni cu liderii grupurilor parlamentare care au depus un proiect de declaraţie în sprijinul aderării Ucrainei la NATO.
  • 12:24 Zelenskiy a anunțat joi că se află în capitala bulgară pentru discuții cu președintele și premierul țării pe teme precum securitatea și summitul NATO de săptămâna viitoare. „Sprijinul pentru apărare, integrarea euro-atlantică (a Ucrainei), summitul NATO, garanțiile de securitate și punerea în aplicare a formulei de pace (pentru a pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei)", a scris Zelenski pe a Telegram.

Vizita lui Zelenski este prima în sud-estul Europei de la începutul războiului declanșat de ruși. Zelenski a vizitat până acum Statele Unite, Marea Britanie, o serie de ţări UE, precum şi Moldova, Arabia Saudită şi Japonia. De partea bulgară, până acum a fost efectuată o singură vizită oficială în Ucraina - în timpul guvernării lui Kiril Petkov, care a condus o delegaţie bulgară în aprilie anul trecut.

Noua coaliţie de guvernare, formată din blocuri politice rivale, şi-a început mandatul pe 6 iunie, după mai mulţi ani de blocaj şi de alegeri parlamentare repetate.

Noul guvern a propus livrarea suplimentară de ajutor Ucrainei faţă de precedentul executiv, notează dpa, preluată de Agerpres.

Denokov a declarat zilele trecute într-un interviu că a sosit momentul să se pună capăt acelui tipar în care, de ani de zile, autorităţile de aplicare a legii şi serviciile de securitate din Bulgaria închid ochii atunci când vine vorba de investigarea serioasă a unor cazuri în care e posibil ca Moscova să fie cea care trage sforile, a declarat noul premier al Bulgariei.

Nikolai Denkov a venit la putere la 6 iunie şi se confruntă cu o provocare dificilă în încercarea de a-şi conduce fragilul guvern pe o traiectorie pro-NATO şi pro-Ucraina, într-o ţară în care propaganda şi reţelele de putere ruseşti - exercitate prin intermediul serviciilor de spionaj şi al crimei organizate - deţin o influenţă formidabilă, notează publicația Politico, care a realizat interviul.

Tot mai popularul partid pro-rus din Bulgaria Renaşterea (Vazrajdane) a vandalizat birourile UE din Sofia, a blocat fizic deputaţii în parlament, a ameninţat oameni la evenimentele de tip Pride şi a cerut ca duşmanii preşedintelui Vladimir Putin să fie anihilaţi. Toate aceste acţiuni nu s-au soldat cu sancţiuni.

Acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre un lanţ de explozii misterioase la fabricile bulgare de armament - incidente care sunt în prezent investigate, în timp ce Sofia îşi sporeşte producţia de arme pentru a le exporta în Ucraina.

În ciuda a ceea ce ar putea fi atacuri ruseşti majore pe teritoriul bulgar, anchetatorii de la Sofia sunt acuzaţi de ani de zile de inacţiune, de muşamalizări şi de tergiversări, explică Politico.