Președintele Rumen Radev s-a plâns că vizita liderului ucrainean Volodimir Zelenski la Sofia, săptămâna trecută, nu a fost convenită cu el și că a aflat după ce acesta a fost deja invitat. Radev a comentat că ar fi putut să nu se întâlnească cu el, dar ar fi fost un semnal rău, potrivit Mediapool, citat de Rador.

Preşedintele bulgar Rumen RadevFoto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

„În această situație, cel mai ușor ar fi fost să nu am o astfel de întâlnire, dar acesta nu este un semnal bun pentru Bulgaria, mai ales față de cei 300.000 de bulgari din Ucraina”, a comentat el.

Întâlnirea sa cu Zelenski a fost reflectată pe larg nu numai în Bulgaria, ci și într-o serie de publicații europene. Radev a atras multe critici pentru reticența sa de a se trimite arme în Ucraina. Președintele continuă să vorbească despre intensificarea „eforturilor diplomatice pentru o încetare a focului”.

Interesul bulgar

„Eu întotdeauna am apărat interesele Bulgariei. Întrebarea este ce interese apără politicienii din parlament și guvern. Evident, în multe, multe cazuri, nu interesele bulgare”, a spus Radev. El a mai declarat că speră că pe viitor guvernul va respecta „reguli de bază” privind organizarea unor astfel de vizite.

De asemenea, Radev a fost întrebat dacă este îngrijorat de demitere, deoarece o serie de forțe politice i-au criticat comportamentul. „Să poftească, nicio problemă. Dar toate forțele politice din conducere trebuie să se comporte responsabil față de poporul bulgar și să răspundă intereselor acestuia”, a spus șeful statului.

Problema nu e legată de Zelenski

Radev a cerut guvernului să anunțe exact ce angajamente și-au luat în fața președintelui Zelenski pentru a se oferi arme și muniție.

Cu două zile mai devreme, vicepreședintele Iliana Iotova a declarat că criticile aduse lui Radev au avut drept scop mușamalizarea acestora. „Un lucru este clar - oferirea de mai multe arme crește riscul în acest război. Și este un risc pentru toată lumea”, a spus președintele bulgar.

El a comentat că nu a văzut lista cu armamentul solicitat, pe care a predat-o delegația ucraineană. Radev a explicat că lista este la guvern.

Președintele a mai spus că problema nu era Zelenski. „El e acolo unde i se deschide ușa. Problema nu este cu Zelenski, ci cu politicienii bulgari, care se întrec să vadă cine va promite mai mult”, a spus Radev.

Radev, pus la punct la Sofia de Zelenski

Zelenski a vizitat Bulgaria în primul rând pentru a se întâlni cu cabinetul pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care susține exportul de armament în Ucraina și care caută totodată modalități de a-i vinde Kievului echipamente nucleare civile.

Întrevederea cu Radev, fost șef al forțelor aeriene care simpatizează Rusia și e echivoc în privința NATO, a mers chiar mai rău decât era de așteptat.

Strânși de-o parte și de alta a unei mese lungi din lemn, delegația ucraineană îmbrăcată în haine militare s-a așezat cu expresii impasibile, scăpând ocazional câte o grimasă și luând note, față în față cu echipa lui Radev, în timp ce președintele bulgar explica faptul că nu există „nici o soluție militară” și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”, relatează Politico.

Zelenski i-a dat replica cu un dispreț atent măsurat. „Doamne ferește să se abată vreo tragedie asupra ta, iar tu să fii în locul meu”, a spus el. „Iar dacă oamenii cu aceleași valori nu te vor ajuta, ce vei face? Ai spune: Putin, te rog, înhață niște teritoriu bulgar?”

„Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt convins că nu ai permite un compromis cu independența ta. E dreptul tău să nu susții ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar mi-aș dori mult să mă înțelegi corect”, i-a spus el cu un sarcasm tăios, în vreme ce Radev, timorat, își găsea din când în când refugiu în caietul din fața lui.