Conducerea militară a Rusiei se va confrunta probabil cu critici tot mai mari din partea subordonaților, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.

Soldați rușiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ministerul a dat exemplu demiterea generalului-maior Ivan Popov, care a fost eliberat de la conducere după ce a criticat dur conducerea militară rusă într-un videoclip destinat trupelor sale și scurs în presă.

Popov, care a comandat Armata 58 de Arme Combinate, care luptă pe frontul din Ucraina, în apropiere de Zaporojie, a declarat că conducerea Ministerului rus al Apărării „ne lovește din spate, decapitalizând cu răutate armata în cel mai dificil și intens moment”.

„A existat o situație dificilă cu superiorii în care era necesar fie să taci și să fii laș, fie să spui lucrurilor pe nume", a declarat Popov.

„Nu aveam dreptul să mint în numele dumneavoastră, în numele camarazilor mei de arme căzuți la datorie, așa că am expus toate problemele care există."

El a spus că a vorbit despre morțile soldaților ruși din cauza artileriei ucrainene și a afirmat că armata nu avea sisteme adecvate de contra baterie și de recunoaștere a inamicului.

„Se pare că șefii au simțit un fel de pericol din partea mea și au inventat rapid un ordin de la ministrul apărării în doar o zi și au scăpat de mine."

„Armata ucraineană nu a putut să străpungă rândurile noastre de pe front, dar superiorii noștri ne-au lovit din spate, decapitând cu viclenie armata în cel mai dificil și intens moment", a declarat Popov.

Ministerul britanic a declarat că Rusia a demis în mod obișnuit comandanți de la începutul invaziei din Ucraina, dar că îndepărtarea lui Popov a fost remarcabilă deoarece „aparent a fost demis pentru că și-a exprimat îngrijorările, mai degrabă decât pentru o presupusă performanță slabă”.

Ministerul a scris pe Twitter:

Comentariile lui Popov atrag atenția asupra frustrării pe care mulți ofițeri probabil o nutresc față de conducerea militară superioară. Plângerile seamănă în mare parte cu cele făcute de proprietarul Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, înainte de revolta sa din iunie 2023.

Criticile directe din partea subordonaților vor deveni probabil o problemă din ce în ce mai mare pentru ministrul apărării, Serghei Șoigu, și pentru șeful Statului Major General, generalul Gherasimov.