Preşedintele rus Vladimir Putin a fost de acord să retragă militarii şi poliţiştii de frontieră ruşi din diferite părţi ale Armeniei la cererea Erevanului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, citat joi de agenţia rusă Interfax, transmite Agerpres.

Premierul armean Nikol Pașinian și președintele rus Vladimir PutinFoto: Evgenia Novozhenina / AP / Profimedia

Anunţul survine după plecarea a aproape 2.000 de membri ai forţelor de menţinere a păcii ruse din regiunea separatistă Karabah şi din împrejurimi, cucerită de Azerbaidjan în septembrie anul trecut. Retragerea lor a pus capăt unei desfăşurări militare de mai mulţi ani care i-a oferit Moscovei o poziţie militară strategică în regiunea Caucazului de Sud.

Polițiștii de frontieră retrași de pe aeroportul din Erevan

Armenia le-a cerut totodată poliţiştilor de frontieră ruşi să părăsească principalul aeroport al ţării din Erevan, începând cu 1 august. Dmitri Peskov a declarat joi că Putin şi premierul armean Nikol Paşinian au ajuns la un acord, în cadrul unei întâlniri miercuri la Moscova, cu privire la un nou val de retrageri ale forţelor ruse.

„În toamna anului 2020, la cererea părţii armene, militarii şi poliţiştii noştri de frontieră au fost dislocaţi într-o serie de regiuni armene. Paşinian a spus că astăzi, din cauza condiţiilor care s-au schimbat, nu mai este nevoie de o astfel de prezenţă, aşa că preşedintele Putin a fost de acord şi s-a convenit retragerea militarilor şi a poliţiştilor noştri de frontieră”, a declarat Peskov pentru Interfax.

Serviciul de ştiri Sputnik Armenia a citat un politician armean de rang înalt din partidul de guvernământ care a declarat că Putin şi Paşinian au convenit ca forţele ruse şi poliţiştii de frontieră să se retragă din cinci regiuni armene. Cu toate acestea, poliţiştii de frontieră ruşi vor rămâne la graniţele Armeniei cu Turcia şi Iranul, la cererea Erevanului, a spus Peskov, citat de Interfax.

O prietenie care s-a deteriorat

Anunțul survine după o întrevedere între Putin și Pașinian care a avut loc miercuri, în marja summitului Uniunii Economice Eurasiatice. Armenia, un aliat tradiţional al Rusiei, pune sub semnul întrebării legăturile cu Moscova de luni de zile, după ce o forţă rusă de menţinere a păcii nu a intervenit în timpul unei ofensive a Azerbaidjanului la Nagorno-Karabah, anul trecut.

Întrevederea a avut loc la cinci luni după ce Armenia a aderat la Curtea Penală Internaţională, care impune arestarea preşedintelui Putin dacă se află pe teritoriul armean. Aceasta este prima vizită la Moscova a premierului armean de la începutul tensiunilor.

În septembrie 2023, Azerbaidjanul a întreprins o nouă ofensivă-fulger şi şi-a impus controlul peste întregul Karabah, fără ca forţele ruse să intervină, punând capăt celor trei decenii de conflict pentru control asupra enclavei. La acea dată, Armenia a denunţat ferm inacţiunea aliatului său rus, considerat multă vreme arbitrul tradiţional în Caucaz, şi de atunci s-a apropiat de Occident.