Când Choi Tae-yeon și-a deschis restaurantul în urmă cu douăzeci de ani în orașul sud-coreean Daegu, era sigură de succes cu meniul său care conținea carne de câine. Dar, la o zi după ce a fost adoptată o lege care interzice vânzarea de carne de câine în scopuri alimentare, ea se teme că va trebui să își închidă restaurantul, povestește AFP.

Magazin care vinde carne de câine în Coreea de SudFoto: Hyotographics | Dreamstime.com

Marți, parlamentul sud-coreean a adoptat o lege care interzice creșterea, vânzarea și sacrificarea câinilor în scop alimentar în termen de trei ani. Încălcarea legii va fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare și o amendă de 30 de milioane de woni (20.800 de euro).

Ascuns pe o străduță din piața Chilseong din orașul Daegu, situat în sudul țării, restaurantul lui Choi Tae-yeon servește mâncăruri tradiționale sud-coreene, inclusiv carne de câine gătită în aburi sau în bulion.

Carnea de câine face parte de mult timp din bucătăria sud-coreeană, dar consumul acesteia a scăzut brusc în ultimii ani, deoarece tot mai mulți tineri din mediul urban apreciază câinii ca animale de companie.

„Lucrurile s-au schimbat dramatic”, spune Choi

„Înainte, când afacerile erau bune, comercianții puteau vinde până la 30 sau 40 de câini pe zi”, a spus ea. „Acum vindem în medie unul sau doi câini”.

Consumul de carne de câine a devenit un adevărat tabu în rândul tinerilor din mediul urban, iar presiunea exercitată de activiștii pentru drepturile animalelor în vederea interzicerii acestei practici s-a intensificat.

Doamna Choi se declară nemulțumită de decizia de interzicere a cărnii de câine, dar recunoaște că nu are de ales decât să o accepte, chiar dacă restaurantul său reprezintă afacerea vieții sale, pe care intenționa să o transmită fiului său.

„Este mai ușor să îți câștigi existența acum decât înainte, iar mulți oameni au învățat să iubească animalele”, adaugă ea.

În decembrie, presa a dezvăluit că vânzările de cărucioare pentru transportul câinilor și pisicilor le-au depășit pentru prima dată în 2023 pe cele de cărucioare pentru copii, cifre care evidențiază criza demografică din Coreea de Sud, una dintre țările cu cea mai scăzută rată a natalității, și pasiunea tot mai mare a sud-coreenilor pentru animalele de companie.

Tinerii, „dintre care majoritatea și-au trăit viața fără să știe nimic despre dificultățile vieții, iubesc câinii”, spune patronul retaurantului.

Doamna Choi a încercat totul pentru a-și câștiga existența, de la mâncare stradală la vânzarea de tăiței în piețe, înainte de a-și deschide restaurantul și de a găsi succesul.

„Este foarte dezamăgitor ca totul să se termine așa”, recunoaște ea, cu lacrimi în ochi.

O schimbare de mentalitate în rândul consumatorilor

Odată cu schimbarea de atitudine din ultimii ani, potrivit doamnei Choi, vânzătorii de carne de câine din piețe au fost hărțuiți în mod constant de activiștii pentru drepturile animalelor, care au organizat demonstrații în fața restaurantelor, denigrându-i.

„Nu ne tratau pe noi, cei care vindeam bosintang (supă coreeană cu carne de câine), ca pe niște ființe umane”, se plânge ea.

Anii de militantism în favoarea cauzei animalelor au dus la o scădere a numărului de consumatori, spune ea, care se gândește să treacă la supa de coaste de porc.

Aleea, altădată foarte aglomerată de restaurante care serveau specialități din carne de câine, era miercuri goală.

Cu toate acestea, doamna Choi spune că a văzut mai mulți clienți după adoptarea legii decât media zilnică din ultimele luni.

La un alt restaurant specializat în carne de câine, un client în vârstă, cunoscut doar cu numele Jang, a spus că a venit pentru că știa că nu va mai putea mânca carne de câine peste trei ani.

„Îmi place să mănânc carne de câine pentru că, atunci când beau supa de carne, nu am mahmureală a doua zi”, a spus clientul.

Un bărbat în vârstă de 70 de ani spune că va putea să se lipsească de carnea de câine în viitor, dar se opune legii.

„Găinile, porcii și vacile sunt toate animale vii și mă opun interzicerii doar a cărnii de câine”, spune acest client.

Foto articol: © Hyotographics | Dreamstime.com