​Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, vrea să înăsprească procedura de examinare a investiţiilor străine cu o nouă lege al cărei obiectiv va fi consolidarea securităţii economice, conform unui document al ministerului consultat de Reuters și citat de Agerpres.

Olaf Scholz alaturi de Xi JinpingFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Eforturile vin în condiţiile în care autorităţile de la Berlin cer companiilor să își reducă dependența față de China iar executivul condus de Olaf Scholz verifică dacă actualul set de reglementări este suficient pentru a încuraja aceste politici.

De asemenea, eforturile reflectă politicile mai extinse ale Occidentului de a-şi reduce dependenţa strategică de China - pe care autorităţile o numesc „de-risking” (reducere a riscurilor), pe fondul sporirii temerilor legate de extinderea Chinei în regiunea indo-pacifică şi posibile perturbări ale lanţurilor de aprovizionare.

De mult timp, Germania este văzută ca veriga slabă în abordarea Occidentului faţă de China, ţinând cont de legăturile solide de afaceri, statul asiatic fiind cel mai mare partener comercial al Germaniei.

De exemplu, tranzacţia prin care grupul chinez Cosco încerca să cumpere o participaţie în terminalul din Hamburg, cel mai mare port al ţării, a fost în cele din urmă aprobată de Berlin.

„În ultimii ani, revizuirea investiţiilor a dobândit o importanţă enormă în Germania, Europa şi pe plan internaţional", se arată în document.

Îngrijorări tot mai mari legate de afacerile Chinei în Germania

Ca parte a revizuirii legislaţiei, vor fi verificate investiţiile în care un investitor obţine acces la tehnologiile sau bunurile unei companii germane mai degrabă prin acorduri contractuale decât prin achiziţionarea drepturilor de vot, procedură care deja este verificată.

În plus, autorităţile de la Berlin iau în considerare verificarea semnificaţiei securităţii noilor fabrici construite în Germania de firmele străine, se arată în document.

Noul plan de măsuri vine după ce mai devreme în cursul lunii august un studiu citat de ziarul Handelsblatt a arătat cum China încearcă să obțină licențe tech pentru a-și crește accesul la tehnologia germană după ce reglementările de la Berlin au făcut achizițiile directe tot mai dificile pentru regimul de la Beijing.

Studiul realizat de Institutul Economic German (IW) a descoperit că veniturile obținute de companiile germane din vânzările de licențe către China s-au triplat în 2022 față de 2014. Față de 2020 creșterea a fost dublă.

„Există semne clare că companiile chineze caută o nouă modalitate de a accesa tehnologie germană”, afirmă Juergen Matthes, directorul de cercetări al IW pentru piețele regionale și globale.

Acesta a declarat pentru Reuters că licențele tech sunt o cale prin care China încearcă să intre „prin ușa din spate” în acest sector al economiei germane.